FOTO: Bijelo-plavi prizemljeni u Švedskoj

Nogometaši Osijeka ipak su u Švedskoj bili na izletu. Vjerovali su u čudo i anuliranje goleme prednosti gostiju iz prvog susreta, ali na travnjaku nisu učinili baš ništa da svoje snove pretvore u stvarnost.

Nogometaši Osijeka ipak su u Švedskoj bili na izletu. Vjerovali su u čudo i anuliranje goleme prednosti gostiju iz prvog susreta, ali na travnjaku nisu učinili baš ništa da svoje snove pretvore u stvarnost.

Trener Stanko Mršić postavio je momčad s tri napadača, Osijek je opet češće u posjedu imao loptu, ali opet je bio širokogrudan prema Šveđanima, koji se, kao ni u Gradskom vrtu nisu morali previše namučiti da bi potvrdili svoj prolaz u 1. pretkolo Europske lige. Osječani će vjerojatno dugo razmišljati o ta dva ogleda protiv Kalmara, jer su zapravo oni bili ti koji su Šveđanima dali jaki vjetar u leđa kod proboja u daljnje natjecanje.

Brzi vlak – Dauda

Prvo poluvrijeme nije donijelo posebna uzbuđenja. Osijek je nešto pokušavao, ali domaćini su uglavnom rutniski čuvali svoju veliku prednost i čekali – nove darove. Zaliha koju su donijeli iz Osijeka omogućila im je da igraju mirno bez previše rizika. Čak su si dopustili luksuz da bijelo-plavima prepuste posjed lopte. Međutim, varljiva je to bila priča, jer Osječani iz toga nisu bili previše opasni. Za razliku od prvog susreta kada je bilo samo 13 prekršaja u cijeloj utakmici, ovaj put do te brojke su suparnici došli već nakon pola sata igre! U tom rastrganom i prekršajima opterećenom nogometu Osijek je prvi otišao u nepoznato. Nije to bila večer kapetana Ive Smoje. Imao je velikih problema sa snažnim Nigerijcem Daudom, a to je ubrzo stajalo bijelo-plave. U 25. minuti Kalmar je iz svog prvog udarca prema Vargiću došao u vodstvo. Dauda je zabio, a Smoje pripomogao tom vodstvu. Priča iz Gradskog vrta ponovila se. To je očekivano “ubilo” bilo kakav entuzijazam bijelo-plavima, jer je ionako teška misija dostizanja prednosti iz prvog susreta, definitivno postala – nemoguća. U posljednjim minutama prvog dijela Dauda je opet pobjegao Smoji i još jednom svladao Vargića, iako je pogodak, u želji da spasi najgore, potvrdio Ibriks. Gadan je taj Kalmar, jer je u tih 45 minuta jednom pucao u okvir Osijekova gola i dvaput pogodio?!

Ljutiti Miličević

I u nastavku je bila ista slika. Dauda je izluđivao svoje čuvare u obrani Osijeka i sve što su Šveđani opasno napravili uglavnom je išlo preko njega. Ipak, prvi su u nastavku prijetili Osječani. Miličević je u 47. minuti, dobro potegnuo iskosa, ali je Berisha bio siguran. Uskoro je trener Stanko Mršić počeo obavljati i prve zamjene. Kao i obično Miličević je bio prvi “pick” za zamijenu, a ovaj put to nije baš najbolje primio. I to je već viđeno! U 67. minuti opet se Dauda sjurio prema Osijekovom kaznenom prostoru, ubacio u sredinu, a tamo je za dlaku zakasnio Andersson. Uskoro je i obrana bijelo-plavih mogla odahnuti, jer je napast zvana Dauda napustila igru. U 72. minuti Perošević je pokušao iznuditi jedanaesterac, ali izraelski sudac samo je odmahnuo rukom. Dobro da Perošević nije imao i dodatne sankcije zbog simuliranja, jer je već imao žuti karton. Završnih desetak minuta pretvorilo se u “napeto” iščekivanje posljednjeg sudačkog zvižduka, a njega je pravim euro-pogotkom u 93. minuti razbio Nouri. Opalio je s 20-tak metara i “ubio pauka” u desnim rašljama . Kada se napokon sve završilo, svi su bili zadovoljni. Šveđani jer idu dalje, a bijelo-plavi jer se ta europska “noćna mora” završila.

Tekst: Dalibor Keler (Glas Slavonije)
Foto: Magnus Johnsson, Roda Broder

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari