Izvještaj HHO-a s utakmice Osijek-Rijeka: Rasističke poruke i vatrometi baklji

Hrvatski helsinški odbor (HHO) pokrenuo je projekt ”Izravna prevencija navijačkog nasilja”. U sklopu tog projekta prate utakmice Osijeka, Rijeke, Dinama i Hajduka te ponašanje njihovih navijača.

Hrvatski helsinški odbor (HHO) pokrenuo je projekt “Izravna prevencija navijačkog nasilja”. U sklopu tog projekta prate utakmice Osijeka, Rijeke, Dinama i Hajduka i ponašanje njihovih navijača.

Tako su njihovi promatrači bili prisutni i u Gradskom vrtu na utakmici Osijek-Rijeka. Prenosimo njihov izvještaj u cijelosti:

“Na utakmici je bilo oko 2000 navijača, stadion ima sigurnosne kamere. Svi navijači su prilikom ulaska pretreseni. Na stadionu je bilo stotinjak navijača Osijeka – Kohorte, tradicionalno smještenih na istočnoj tribini i oko 30 pripadnika riječke Armade na sjevernoj tribini.

Bez obzira na činjenicu da je spiker od početka navijače pozivao da se suzdrže od rasističkih ili uvredljivih poruka, ili uporabe pirotehnike, sve je bilo upravo obrnuto.

U 10. minuti, nakon jedanaesterca za Osijek, Armada se oglasila skandiranjem ”Jebo vas Šuker”, što su ponavljali tijekom utakmice. Od 20. minute naizmjenično navijači su Kohorte skandirali Armadi ”riječke pičke”, a Armada njima ”osječke pičke”.

Nakon isključenja domaćeg igrača Vrgoča u 29. minuti istočna tribina počela je skandirati sudcu Strahonji ”cigane, cigane”, što je podržala i Kohorta. U 55. minuti navijači Kohorte pripalili su nekoliko baklji, na koje nije bilo nikakve reakcije, a jednako tako pripadnici Armade upalili su desetak baklji u 77. minuti.

Pred kraj utakmice, Kohorta je pjevala ”jebem te Rijeko”, a zapad je skandirao sudcu ”cigane”. U 86. minuti istočna je tribina skandirala ”HNS pederi, nogomet ste sjebali”.

Postavlja se pitanje svrhovitosti redarskih službi i pretresa gledaoca. Poznato je da navijači Armade uvijek priređuju vatromet bakljama, pa je pitanje kako osiguranje te baklje nije moglo pronaći između tridesetak navijača. Isto pitanje postavlja se i za navijače Kohorte.”

Svatko tko je bio prisutan na utakmici sigurno se lijepo nasmijao čitajući ovaj izvještaj, jer pola toga nema veze s događanjima prošle subote u Gradskom vrtu.  Počevši od brojki Armade i Kohorte, pa onda do krivog navođenja tko je što skandirao i na kraju najveće gluposti o vatrometima baklji. Istina, Kohorta je u 60. minuti zapalila jednu baklju, a Armada nešto kasnije jedan strob (“bljeskalicu”). O “rasizmu” ne vrijedi trošiti ni riječi, zapravo je paradoksalno i nadasve tragikomično to što HHO doslovce implicira kako su navijači Osijeka i Rijeke pripadnici međusobno različitih rasa. I to bi bilo sve.

[span class=camera]FOTO i VIDEO: Osijek – Rijeka 1:1[/span]

Podržavamo akciju HHO-o u suzbijanju nasilja i rasizma na stadionu, ali nije nam jasno čemu ovakvi plitki i senzacionalistički izvještaji puni pretjerivanja…

SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari