Pogled s istoka: Zašto šeike (nažalost) ne zanima NK Osijek


Potaknut senzacionalnim medijskim napisom  u eminentnoj sportskoj tiskovini u Hrvata kako će šeik kupiti dionice NK Osijeka pokušao sam u par crtica opisati zašto se to (nažalost) nikada neće dogoditi.
[span class=attention]Superbogati šeik iz Emirata kupuje dionice NK Osijeka?! [/span]
Priča koju su sa simpatijama čitali mnogi, a popratili ju svi mediji, pa i oni koji NK Osijek ne spominju u naslovu ni kad igraju protiv Hajdina sigurno je bez (ponovo ponavljam, nažalost) pokrića.

Pitate se što me nagodini da to kažem? E pa gospodo… godine i godine gledanja kao pasivnog promatrača i još više godina kao aktivnog sudionika u stvarima i događajima u i oko NK Osijeka. Stvari koje moj želudac s godinama sve teže i teže provaruje, ali mozak sagledava sve realnije. Godine mulja, poslovanja “ispod žita”, neambicioznog (nepostojećeg) marketinga, menadžerskih igrača koji nisu ni za drugu županijsku ligu i brojne druge stvari ostavile su traga na meni. I danas kada me netko pita pa zašto onda i dalje gledam NK Osijek slegnem ramenima jer uz sve to jače je od mene i nešto me vuče na stadio od subote do subote.

No, jel šeik, oligarh, tajknun ili netko treći jednako toliko lud kao ja i nekoliko stotina navijača?! Bojim se da nije…

Danas kada novac više ne raste na drveću, kada velike firme prevrću svaku kunu, euro ili dolar bezbroj puta, a potencijalnih prijedloga za uložiti taj isti novac je mnogo teško je očekivati da će se netko odlučiti uložiti u nešto gdje se ne zna tko pije, a tko plaća.

Nitko od nas danas ne zna koliko NK Osijek vrijedi, koliko dugova stvarnih ima prema kome, a kamoli koja je strategija kluba u trenutku kada je privatizacija koja je stihijski provedena pri kraju. Šeik koji danas ima mogućnost kupiti NK Osijek za ‘male pare’ po njegovim kriterijima možda i je zainteresiran, ali ako nekim čudom samo malo i zagrebe u stanje u i oko NK Osijeka budite sigurni kako nećemo dočekati trenutak kada će u svečanoj loži stadiona Al Gradski vrt sjediti čovjek u bijelom.

Da bi se tako nešto ipak dogodilo potrebno je jako puno rada, znoja, djelovanja aktivno, a ne čekanja i čekanja spasitelja sa milijunima. Što uostalom reći kada znamo da je dionice NK Osijeka kupilo svega nekoliko desetaka navijača do sada, a niti jedna firma nije javno rekla da će sudjelovati u kupnji istih… Isto tako nismo vidjeli ni čuli da se neki od bivših igrača pohvalio kako je kupio dionice kluba. Čast iznimkama ukoliko ih ima. Ako ih ima neka nam se jave i rado ćemo objaviti njihova imena. Ipak, ne treba nikoga od njih kriviti ako to nisu učinili jer kako smo i rekli, tko želi uložiti u rupu bez dna.

Svaki navijač koji pohodi stadion Osijeka nada se kako će jednoga dana stadion biti pun, a Osijek proslavljati titule. Da bi se to dogodilo potreban je novac, novac koji klub nema. Kako će i tko doći do tog novca teško je reći, ali činjenica je kako će trebati čudo da se to dogodi.

Možda će to čudo uistinu jednom i dogoditi, a o tome možda više zna netko drugi, ali mudro šuti…

Tekst: T.M./SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari