nužne su promjene

Pogleda s istoka: Osijek ima jednog gazdu, ali nema lidera

D.Javorović i B.Jakšić/PIXSELL

NK Osijek tapka u mjestu i hitno mora pronaći način kako izaći iz te rupe

NK Osijek, namjerno nećemo napisati nogometaši Osijeka, još su jednom razočarali svoje navijače i sezonu uništili i prije negoli je ona počela. Brojni se pitaju zašto je tomu tako i na društvenim mrežama prozivaju sve i svakog. Činjenica je kako napretka nema i unatoč svemu što klub ima, stagnacija je i više nego očigledna.

Najbolji uvjeti u državi, sigurna i solidna primanja igrača i radne zajednice, uključujući i one na najodgovornijim funkcijama, kao da su ih na poznati osječki način uspavali i učinili potpuno sterilnim. Ako živite u Osijeku i navijate za Osijek, sigurno nema dana da ne čujete: “E da znaš šta sam čuo od lege iz kluba!”, ili “Neće to na dobro, ovaj i onaj se ne vole, ovaj ne da onom pare za pojačanja, Ramon je…”. Narod bi rekao “100 baba kilavo dijete”. Ponekad se čini kako je to uistinu tako jer NK Osijek ima sve, ima jednog gazdu, ima uvjete, ima (solidan) novac, ali nema sinergiju u unutarnjim strukturama. Dojam na van je kako stalno netko nekog buši i kako se stalno samo priča o unutarnjim borbama, umjesto da netko napokon preuzme inicijativu i povede klub prema naprijed.

Uprava kluba zasigurno tu mora snositi svoj dio odgovornosti jer nije dovoljno dati najbolje uvjete. Oni su ti koji moraju voditi svojim primjerom, oni su ti koji iz svakog člana radne zajednice i na kraju igrača moraju izvući ono najbolje. Okretanje glave i govorenje “It’s not my job” je do sad potrošilo previše novaca, a dobilo se jedno veliko ništa. Pomalo je nejasno kako to ne vidi i vlasnik klub i zadovoljava se s konstantnim šamarima koji im se serviraju.

Može li se Osijek iz ovoga izvući teško je reći. Klupska strategija je ispravna, dati mladima priliku, ali ako ti mladi vide da su u sredini bez ikakvih ambicija, u sredini koja se neprestano zadovoljava prosječnošću, tad se ni od njih ne mogu očekivati čuda. Osijek može uložiti gomilu novaca u pojačanja, u infrastrukturu, ali prije svega svu svoju energiju mora uložiti u promjenu mentaliteta, a to je ono najteže.

Kako to učiniti je teško reći, ali je činjenica kako Osijek ima jednog gazdu, ali nema lidera. Nema onoga tko ima jasnu viziju kako klub treba izgledati ove, iduće i u svakoj narednoj sezoni. Dok je tako, navijači Osijeka moraju smanjiti svoja očekivanja i možda bi zbilja bilo bolje ponovo ne biti četvrti i tako izlaskom u Europu zamaskirati sve probleme koje klub ima.

Sezona je još “mlada”, a Osijek je ispao iz Europe i ima 1 bod zbog golova u zadnjim sekundama, a i to govori upravo o mentalitetu koji smo gore spominjali. Ozbiljnom klubu i ozbiljnoj ekipi to se jednostavno ne smije dogoditi i izgovor nikako ne može biti mladost. Ne skupe li svi u Osijeku glave na kup i ne kažu jedni drugima što zbilja misle i ne krenu svi zajedno raditi za dobrobit kluba, čeka nas još jedna sezona puna šamara. Zlobnici bi rekli kako je sreća što još nismo igrali Kup ove godine…

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest