Sportska zvijezda u usponu

Osječka košarkašica prolazi s 5,00, niže državne uspjehe i tečno govori engleski jezik, a tek joj je 14

Privatna arhiva

Za deset se godina Pia Petra vidi na nekom američkom koledžu na kojemu će studirati i istovremeno trenirati košarku

U posljednje vrijeme Osijek sve više postaje sportski grad prepoznat kako na svjetskoj, tako i na nacionalnoj razini, čemu je dokaz i iznimno mlada i perspektivna osječka košarkašica. U pitanju je 14-godišnja Pia Petra Pivić koja, iako je tek učenica osmoga razreda, već ostvaruje značajne uspjehe kako u školi, tako i u sportu.

Ljubav prema pokretu naslijedila je od roditelja – mama Magdalena plesala je akrobatski rock’n’roll u hrvatskoj reprezentaciji, dok joj je tata Goran nogometaš. Unatoč tome što je prvotno trenirala ples u Plesnom studiju Shine osam i plivanje pet godina, u jednom se trenutku odlučila posvetiti isključivo košarci.

“U školu su nam stigli treneri s kojima smo odradili nekoliko košarkaških treninga, nakon čega su me pitali bih li se htjela pridružiti klubu. Ta mi se ideja svidjela i samo sam krenula u to“, navodi Pia Petra za SiB.hr.

Tako je već pet godina članica Košarkaškog kluba Mursa u kojemu su joj prijašnji treneri bili Den Rogač i Luka Hrgović, dok ju danas trenira Goran Kramarić. Upravo njemu duguje nevjerojatne uspjehe koje je ostvarila u svojoj U-14 kategoriji, pri čemu posebno valja istaknuti turnir u Sloveniji održan u kolovozu na kojemu je prvi puta zaigrala za hrvatsku reprezentaciju i bila treća igračica po učinku s ukupno osvojenim šestim mjestom te turnir u Beogradu održan u rujnu na kojemu se našla u najboljoj petorci s ukupno osvojenim trećim mjestom.

“Kada sam dobila poziv da idem na pripreme s reprezentacijom u listopadu prošle godine, prvih nekoliko dana nisam bila ni svjesna toga, ali kada sam shvatila kako je to i koliki je to ponos, osjećala sam se zaista neopisivo“, govori košarkašica kojoj su uzori Caitlin Elizabeth Clark, Sabrina Ionescu, Michael Jordan i Dražen Petrović.

Pia Petra s reprezentacijom na Slovenia Ballu (IZVOR: Privatna arhiva)

Osim u košarci, Pia ostvaruje velike rezultate i u klupama svoje Osnovne škole Jagode Truhelke. Uz to što je dvije godine zaredom bila proglašena sportašicom škole, sve je razrede prošla s prosjekom 5,00 te se bavi gotovo svim izvannastavnim aktivnostima. Također, završila je i osmi razred na Pučkom otvorenom učilištu te trenutno dva puta tjedno ide na pripremni tečaj za polaganje Cambridge ispita iz engleskoga jezika kojega već sada tečno govori.

“Kako bi se sve obveze uspjele izbalansirati, ključ je u dobroj vremenskoj organizaciji. Nekada se potrebno više posvetiti školi, a nekada košarci, no sve se stigne, ako ste uporni. Kod mene sve ovisi o nastavnim smjenama, no prosječno treniram jedanput, a nekada i dva puta dnevno ako tjedno igramo više utakmica“, napominje Pia Petra.

Pia Petra s reprezentacijom na Slovenia Ballu (IZVOR: Privatna arhiva)

Veliku joj potporu u svemu pružaju roditelji i osmogodišnji brat Šimun koji je također krenuo sportskim stopama, i to u NK Osijeku. Međutim, iako je izrazito mlada, kao žena u sportu već se suočava i s brojnim predrasudama koje su se posebno javljale u njezinim početcima bavljenja košarkom.

“Naravno, ima ih i danas, ali više zbog ljubomore. Najčešće mi znaju postaviti pitanje: ‘Kako možeš trenirati košarku ako si cura i niska si?’. No, evo, to mi se itekako isplati i uspijevam u tome, bez obzira na negativne komentare. Također, okružena sam i prijateljima i kolegama iz razreda koji prate sve moje rezultate, gledaju utakmice, navijaju i podržavaju me“, opisuje košarkašica.

Pia Petra sa srpskom košarkašicom Sonjom Vasić (IZVOR: Privatna arhiva)

Za deset se godina Pia Petra vidi na nekom američkom koledžu na kojemu će studirati i istovremeno trenirati košarku. Što se tiče bližih ciljeva, nakon završetka osnovne škole planira upisati gimnaziju u Osijeku, a kada je riječ o košarci – nada se statusu predkadetkinje i osvajanju još pokoje medalje. Ima i poruku za sve one koji bi se tek htjeli početi baviti navedenim sportom.

“Prije svega, košarkom razvijate timski duh. Da biste ju mogli dobro igrati i da biste, u konačnici, i pobijedili, morate biti povezani sa svojim suigračicama te se družiti s njima i izvan terena kako bi tijekom utakmice mogle jedna drugoj čitati misli. Uz to, košarka je jedna velika ljubav. Čim osjetite loptu, odmah se zaljubite u nju i ne možete ju prestati igrati. Upravo to uživanje i radost koje osjećam dok treniram košarku razlozi su zbog kojih se bavim njome“, zaključuje Pia Petra.

Pia Petra s NBA peharom (IZVOR: Privatna arhiva)

Uz strast, upornost i podršku onih koji vjeruju u vas, uspjeh nikako ne može izostati. Kada se tome pridruži i dobra vremenska organizacija, kao i sportski talent te rezultati koje na tom polju ova mlada djevojka već danas postiže, ne možemo, a da ne vjerujemo u to kako je pred njom blistava košarkaška karijera u kojoj joj želimo svu sreću.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest