oprezno

Jeste li čuli za ‘sindrom pržene riže’? Može biti kobno ako to pojedete

Ilustracija/PIXABAY

'Sindrom pržene riže' je vrsta trovanja hranom povezana s nepropisnim skladištenjem ili podgrijavanjem riže

Nakon što je 20-godišnjak preminuo od “sindroma pržene riže”,
liječnik na hitnoj pomoći dr. Joe je upozorio da
se kuhana riža i tjestenina ne smiju dugo ostavljati na sobnoj
temperaturi, piše The Sun.

Bolest koja je poznata pod nazivom “sindrom pržene riže” je vrsta
trovanja hranom povezana s nepropisnim skladištenjem ili
podgrijavanjem riže te jelima od tjestenine. Dr. Joe je upozorio
da ostavljanje posuđa s hranom koja sadrži ugljikohidrate dulje
od dva sata izvan hladnjaka može biti smrtonosno.

Podsjetimo, nedavno je student (20) ostavio svoju večeru na
sobnoj temperaturi nekoliko dana te je umro nekoliko sati nakon
što ju je podgrijao i pojeo. Uzrok njegova smrti zabilježen je
kao nekroza jetre.

“To je stanje uzrokovano je prekomjernim rastom broja bakterija
ako se tjestenina ili riža predugo ostave na sobnoj temperaturi.
Ne biste trebali jesti takvu hranu ako je bila na sobnoj
temperaturi dulje od dva sata”, upozorio je dr. Joe.

Što dulje držite kuhanu rižu ili tjesteninu izvan frižidera, veće
su šanse za rast bakterija pod nazivom bacillus cereus ili pojavu
toksina.

Iz britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) upozoravaju da
ako jedete rižu koja sadrži bakterije bacillus cereus, možete
biti bolesni i povraćati između 30 minuta do šest sati nakon
konzumacije, a možete dobiti i proljev koji se pojavi šest do 15
sati nakon konzumiranja.

U velikom broju slučajeva simptomi su relativno blagi i obično
traju oko 24 sata.

“Da, možete se otrovati hranom jedući podgrijanu rižu. Nije
podgrijavanje ono što uzrokuje problem, već način na koji je riža
pohranjena prije toga. Nekuhana riža može sadržavati spore
bacillus cereus, bakterije koje mogu uzrokovati trovanje hranom”,
pojasnili su iz NHS-a.

Spore mogu preživjeti kada se riža kuha. Ako riža stoji na sobnoj
temperaturi, spore mogu prerasti u bakterije. One će se
razmnožavati i mogu proizvoditi toksine (otrove) koji uzrokuju
povraćanje ili proljev”, dodali su.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari