Pileća i pureća prsa, batake, karabatake i krilca, trebalo bi ih iskoristiti u roku od devet mjeseci
Mnoge domaćice kupuju meso i čuvaju ga u zamrzivaču, no pitanje
je koliko dugo možete očekivati da meso ostane zamrznuto. Svaki
komad mesa neće imati isti rok trajanja, a to vrijedi i za
različite vrste mesa.
Piletina i puretina
Na primjer, cijeli pilići i purice mogu ostati u zamrzivaču do
godinu dana. Ako zamrznete komade poput prsa, bataka, karabataka
i krilaca, bolje ih je iskoristiti unutar devet mjeseci, dok
iznutrice ne bi trebale ostati zamrznute dulje od tri do četiri
mjeseca.
Govedina, teletina i janjetina
Kad govorimo o svježem mesu, trajanje ovisi o vrsti. Sirovi
odresci mogu ostati zamrznuti od šest do 12 mjeseci, dok kotleti,
zbog kostiju, imaju kraći rok trajanja od četiri do šest mjeseci.
Pečeno meso, s druge strane, može ostati zamrznuto između četiri
mjeseca i godinu dana.
Svinjetina
Svinjetina se zamrzava na sličan način kao govedina i ostalo
meso. Ako narežete svinjetinu na kockice i zamrznete je, može
ostati zamrznuta četiri do šest mjeseci, dok pečena svinjetina
može ostati zamrznuta četiri do 12 mjeseci. Prerađeno svinjsko
meso, kao što su slanina, kobasice, hrenovke, šunka i slično,
obično ima rok trajanja od jednog do dva mjeseca u zamrzivaču.
Mljeveno meso
Neovisno o vrsti sirovog mljevenog mesa, ne bi ga trebalo čuvati
u zamrzivaču dulje od tri do četiri mjeseca.
Rok čuvanja mesa u zamrzivaču po vrstama:
Svinjetina s kostima – četiri do šest mjeseci,
Svinjetina bez kostiju – četiri do 12 mjeseci,
Janjetina i teletina – devet mjeseci,
Govedina s kostima – četiri do šest mjeseci,
Govedina bez kostiju – do 12 mjeseci,
Cijelo pile ili purica – 12 mjeseci,
Komadi piletine ili puretine – devet mjeseci,
Mljevena puretina ili svinjetina – tri do četiri mjeseca,
Iznutrice – tri do četiri mjeseca,