može biti opasno

Ove namirnice nikako nemojte stavljati u zamrzivač

Ilustracija (Damir Špehar/PIXSELL)

Ove namirnice uopće ne smiju u zamrzivač, a mnogi ih stavljaju

U nastavku donosimo 10 namirnica koje bi svakako trebalo
izbjegavat stavljat u zamrzivač.

1. Jaja: Zamrzavanje cijelog jajeta je velika
greška pa ako ste ih kupili na veliko, morat ćete biti sigurni da
ih pojedete prije nego što se pokvare. Sirova jaja će se
proširiti u zamrzivaču i uzrokovati pucanje ljuske. Ako ih
trebate čuvati duže, možete ih razbiti, umutiti i zamrznuti u
hermetički zatvorenoj vrećici.

2. Već odmrznuto meso: Zamrzavanje mesa nije
problem, ali ne možete zamrznuti meso koje je već odmrznuto. Ovo
može biti opasno, a ponovno zamrzavanje pogoršava teksturu mesa.

3. Kremasta jela: Ako vam ostane pire od
karfiola, bolje je da ga pojedete sutradan jer to jelo, nažalost,
ne možete držati u zamrzivaču. Bilo što kremasto se može odvojiti
ili zgrušati kada se čuva u zamrzivaču. To znači da uopće nije
ukusno.

Krem juhe: Neki zamrzavaju domaću goveđu ili
pileću juhu, ali to ne bi trebala činiti s krem juhama. Krem juha
od gljiva, cvjetače ili bundeve preukusna je pa si mislila
pripremiti veću porciju za više navrata, no razmisli još jednom.
Jela na bazi vrhnja u zamrzivaču mogu poprimiti neuglednu
strukturu. Iako su takva jela i u tom slučaju sigurna za
konzumiranje, zamrzivač će uništiti rapsodiju okusa i uskratiti
te za užitak. Vidjet ćeš da te, za razliku od domaće goveđe juhe,
krem jelo neće oduševiti nakon ovakvog skladištenja.

4. Vino: Stručnjaci za vino će vam uvijek reći
da nikada ne stavljate vino u zamrzivač. Umjesto da vratite
poklopac i čuvajte ga u frižideru, ovo bi vam trebalo osigurati
tri do pet dana da popijete ostatak. Međutim, možete ga zamrznuti
i tek kada se ponovo odmrzne na sobnoj temperaturi, bit će dobro
samo za kuhanje, a ne za piće.

5. Majoneza: Jaje i ulje se pomiješaju s
majonezom. Ne treba ih zamrznuti jer će se samo odvojiti,
ostavljajući vam veliku teglu ulja i jaja.

6. Skuhana tjestenina: Ljeti većina voli
brzinski ručak i razne kombinacije s tjesteninom, a tijesto s
tunjevinom jedna je od najpopularnijih. Nerijetko tada tjesteninu
stavljamo u hladnjak pa jedemo naknadno i nosimo sa sobom. Nekad
je to dobra opcija, ali tijesto može izgubiti svoj ukusan okus i
teksturu. Odlučiš li je ponovno zagrijati, vjerojatno ćeš učiniti
pogrešku jer ohlađena tjestenina baš i ne trpi ponovnu toplinu.
Ne moramo ti onda ni govoriti da špagete, pužiće ili vijke ne
treba zamrzavati jer ćeš učiniti više štete nego koristi – pritom
nećeš uštedjeti, a ni najesti se.

7. Svježe povrće: Stavljanje salate u zamrzivač
s namjerom da se ponovno iskoristi svakako nije dobra ideja.
Nakon pola dana u hladnjaku začinjena salata postane daleko od
ukusne, a čak se ni nenapravljena ne može predugo držati na
niskim temperaturama. Zamisli što bi se dogodilo da se u zamrzne
voda iz salate – rezultat bi bila nejestiva salata. Isto vrijedi
i za povrće bogato vodom. Stavi li se svježe povrće u zamrzivač,
ono će postati premekano, primjerice, krumpir i krastavac. Naime,
krumpir je bogat škrobom i vodom pa ako se zamrzne i potom
odmrzne, za ručak bi imali mljackav i neukusan krumpir.

8. Mlijeko: Mnogim namirnicama zamrzivač
promijeni strukturu i to toliko da su jedva za konzumiranje. Isto
je s mlijekom. Otvoreni tetrapak mlijeka držimo u hladnjaku, no
ne treba ga zamrzavati. Neki, doduše, kažu, da je zamrznuto
mlijeko moguće čuvati i do mjesec dana, ali sastojci mliječnih
proizvoda pod takvim se niskim temperaturama odvoje te izgube i
na izgledu i na vrijednosti. Mlijeko, jogurt i vrhnje te ostale
slične proizvode stoga drži dalje od zamrzivača. Otvoreno mlijeko
najbolje je držati u hladnjaku do sedam dana.

9. Gazirana pića: Nije baš dobra ideja stavljati
gazirano piće u zamrzivač jer bi se limenka ili staklena boca
mogla brzo raširiti pa puknuti i stvoriti nered. Ugljični dioksid
koji ih čini mjehuričastim također se gubi uslijed niskih
temperatura što znači da će pića – ne puknu li – izgubiti na
kvaliteti i okusu. Ipak se bolje uzdati u hladnjak!

10. Konzervirana hrana: To nikako nemojte raditi
jer može eksplodirati. Osim toga, kada je hrana konzervirana,
nema nikakve potrebe za zamrzavanjem jer i u konzervi može jako
dugo stajati.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari