Stručnjaci upozoravaju da je uvijek bolje popiti espresso umjesto velike kave s puno šećera
Primijetili ste možda da ovi politički grebatori najmanje javnog
novca troše na kave.
Šteta, jer upravo je izašla jedna velika američka studija koja je
pokazala kako je više od tri šalice kave dnevno jako dobro za
jetru. Naime fibroze i taloženja masti smanjuju elastičnost
jetre, a ispijanje kave je povećava, prenosi RTL.
Napitak kojeg su otkrile koze u Etiopiji. Da, koze. Legenda kaže
da su obrstile grmove na livadi i da su promijenile ponašanje.
Kava im je dala nadnaravnu snagu – razbudila ih je. Danas prema
procjenama, otprilike milijardi ljudi dnevno popije kavu i
naravno, 80 posto Hrvata.
Hrvati su u top 20 kavopija na svijetu. Bez nje jednostavno ne
može. Jedna, dvije, tri šalice dnevno – možda vam se nekad
čini da pretjerujete, ali stručnjaci kažu samo nastavite.
Jer prema novom istraživanju sveučilišta Michigan na 4.500
ispitanika tri šalice dnevno pomažu elastičnosti jetre.
“Ako jetra postaje fibrozna to su teške promjene koje mogu
završiti fatalno, s presađivanjem jetre i teškim posljedicama.
Dakle, elastičnost jetre je nešto što je poželjno. Voće, povrće,
antioksidansi pomažu u tome, ali čini se i kava. To znači da je
ona bogati izvor antioksidansa koje djeluju povoljno na
prevenciju raznih bolesti”, kaže nutricionist Nenad
Bratković.
Od Alzheimerove, Parkinsonove do dijabetesa tipa 2. Ali nije
svaka kava ljekovita. Stručnjaci upozoravaju da je uvijek bolje
popiti espresso umjesto velike kave s puno šećera.
Kava je voće
Važna je i kvaliteta zrna, govori nam to Robert – profesionalni
kušač i ekspert za kavu. Nije kava ni žitarica, ni mahuna, nego
voće, da dobro ste čuli voće – i treba je tako tretirati.
“Svako voće bere se kad je zrelo. Svako voće treba tretirati tako
da bude najukusnije. Samim time znači i da je dobro prženo, pošto
govorimo o kavu koju sami pržimo, ako imamo takav pristup u kavi
možemo isporučiti ono što i voće ima – a to su antioksidansi”,
kaže stručnjak za kavu Robert Pudić.
Baš takvu, najzdraviju Robert planira pržiti i mljeti.
“U suradnji s PBF-om, uspjeli smo dokazati u njihovom
laboratoriju da možemo dobiti kavu koju kad popijete, dakle tri
do četiri šalice dnevno, da ne morate jesti voće i povrće taj dan
vezano za antioksidanse. Ali voće i povrće naravno moramo jesti i
zbog vlakana”, kaže Pudić.
Od koza do medicinskog čuda – zdrava kava ima zdravu budućnost