Do nedavno su se jaja smatrala nezdravom hranom zbog visokog kolesterola i većeg rizika od srčanih bolesti
Činjenica da žumanjak jaja sadrži visoku razinu kolesterola bio
je glavni uzrok problema i toga što su se jaja
proglašavala nezdravima. Smatralo se da
konzumiranje jaja značajno podiže razinu kolesterola u tijelu,
što može povećati rizik od srčanih bolesti. Istraživanje je,
međutim, pokazalo da jaja ne povećavaju rizike za bolesti
srca, prenosi Medical News Today.
Kolesterol je masna tvar koja je neophodna za funkcioniranje
organizma, količina u tijelu ne ovisi samo u unosu putem hrane
nego i tome koliko ga tijelo proizvodi. Oko
80 posto kolesterola se stvara u jetri, a oko 20
posto unosi se hranom. Znanstvenici sada razumiju da kolesterol
unesen hranom ima mali utjecaj na razinu kolesterola u
tijelu.
Dobar i loš kolesterol
Način na koji se kolesterol prenosi u tijelu određuje kakav
utjecaj će imati. Postoji LDL i HDL kolesterol
koji je odgovoran za skupljanje kolesterola koji više nije
potreba u tijelu. S druge strane LDL prenosi kolesterol u
područja gdje je potreban. Jako povišena razina LDL kolesterola
znači da može doći do nagomilavanja kolesterola na stijenkama
arterija.
Dobrobiti koje nam donosi konzumiranje jaja
Jaja sadrže relativno visoku razinu kolesterola, ali nemaju
veliki utjecaj na njegovu razinu u tijelu. Visoki su
izvor proteina, a sadrže minerale i vitamine:
- vitamin A
- vitamin B i B12
- vitamin D
- folate
- jod
Jaja su ukusna i lako ih je uključiti u uravnoteženu prehranu.
Najbolji način za konzumiranje jaja je kuhanje i poširanje bez
soli. Jaja koja su obogaćena omega-3 masnim
kiselinama i dobivena na farmama slobodnog uzgoja su
najzdravija.
Konzumiranje između jednog i tri jaja na
dan može imati nekoliko zdravstvenih dobrobiti, ali to
ovisi od osobe do osobe. Kod ove količine ljudi mogu očekivati
minimalan utjecaj na razinu kolesterola. Istraživači nisu sigurni
postoji li gornja razina koliko čovjek može pojesti jaja dnevno,
kažu da je potrebno više dodatnih istraživanja. Važno je
naglasiti da ako osoba nema zdravstvenih poteškoća može
jesti jaja u umjerenim količinama.
Velika istraživanja pokazala su da konzumiranje jaja ne povećava
rizik od srčanih bolesti. Osim toga, ako nema posebnog upozorenja
od liječnika osoba ne treba izbjegavati jaja. Također,
trovanja hranom sve su manja kako se podižu standardi sigurnosti.
Izvor:
Život i stil