Na samom
početku htjela bih Vas pozdraviti, dragi budući čitatelji.
Dozvolite mi da vam predstavim novu kolumnu, u kojoj ću
nastojati, kroz stečena znanja i vještine, obuhvatiti teme
zdravog i aktivnog načina življenja, a prije svega pravilne i
uravnotežene prehrane, kao i njezinog utjecaja na
organizam.
Također, nadam se da ću vam korisnim savjetima, odgovoriti
na mnoga pitanja, i na taj način pridonijeti spoznaji o
važnosti pravilne prehrane u očuvanju zdravlja.
S obzirom da je Dan zahvalnosti upravo prošao, a bliže nam
se Božićni i novogodišnji blagdani, pažnju
posvećujem upravo brusnici. Jedan zanimljiv razlog je da tim
bobicama, uz puricu i druga jela, Amerikanci
tradicionalno proslavljaju ove nadolazeće Blagdane.
Prema predaji, čak su i stari Indijanci prepoznali sve blagodati
ovog ploda, znali su da se brusnice mogu koristiti kao prirodni
konzervans. Oni su ih upotrjebljavali za pripremu jela koje su
zvali pimecan. To je koncentrat sušenog i usitnjenog mesa ili
ribe, koji je pomiješan s mašću i brusnicama. Od te su smjese
pravili pogačice, koje su nakon toga sušili na suncu. Prirodni
konzervansi brusnice produljivali su trajnost mesa na dulji rok,
a pimecan je služio kao izvor energije i vitamina u zimskim
mjesecima i na putovanjima. Kako bi se ljude zaštitilo od
otrovanja krvi pripremala se i smjesa od brašna i brusnica koja
se nanosila na povrede i rane. Europljanima su ove bobice već
davno postale nezaobilazni suputnici na morskim putovanjima.
Visoka koncentracija vitamina C koju sadrži ovo bobičasto voće
štitila je mornare od skorbuta, pa se na brodovima u 17. stoljeću
moglo vidjeti bačve ispunjene brusnicama.
Plodovi brusnice su uz vitamine A i C, kalij i vlakna posebno
bogati i različitim zaštitnim tvarima iz skupine bioflavonoida
koji imaju snažno antioksidativno djelovanje. Antioksidansi
pomažu kod prevencije kardiovaskularnih bolesti, a hipurična
kiselina predstavlja prirodni antibiotik s izraženim djelovanjem
protiv gljivica (antifungalna svojstva). Antocianini i
proantocianidi pomažu kod obnavljanja stanica odgovornih za
osjetilo vida. Uza sve to, brusnice imaju izrazito male količine
šećera, te djeluju na snižavanje glukoze u krvi, što pogoduje
dijabetičarima. Istraživanja su također potvrdila potencijal
komponenata brusnice u sprječavanju vezanja virusa gripe na
membrane stanica Brusnica može djelovati i kao prirodni
probiotik, jer potiče rast korisnih bakterija u
gastrointestinalnom traktu (Lactobacillus fermentum i
Lactobacillus acidophilus), dok sa druge strane ubija štetne
bakterije (Listeria monocytogenes i E. coli) koje uzrokuju
infekcije i trovanje hranom. No, ono zbog čega su brusnice
postale pravi ‘hit’, zapravo je njihovo blagotvorno djelovanje na
različite upale i infekcije urinarnog trakta.
Premda se brusnica pokazala doista djelotvorna u preventivnom
smislu, te u liječenju urinarnih infekcija, nije ju poželjno
uzimati u bilo kojem obliku kao lijek bez nadzora i znanja
liječnika. Prekomjerni unos brusnice u velikim količinama može
izazvati preveliku kiselost i oštetiti mokraćne puteve. Također
se ne preporučuje konzumacija većih količina brusnice tijekom
trudnoće bez savjeta liječnika.
Nives Stojanović