Počinje sezona prehlada. Iako prehlada nije ozbiljna, ni opasna za život, zacijelo nam ga može zagorčati. Nema čarobnog štapića koji bi nas mogao poštedjeti muke nekoliko dana curenja iz nosa, kašlja, bronhitisa ili infekcije sinusa, ali primjenom savjeta o prehrani i prirodnim lijekovima iz "bakine škrinjice" može se spriječiti, ublažiti simptome ili skratiti trajanje prehlade.
Od domaćih lijekova protiv prehlade, a koji se generacijima
prenose, preporučuje se što više korištenja kupusa u prehrani,
jer potiče imunološki sustav i proizvodnju antitijela. Kupus po
ljekovitosti nadmašuje mnoge druge ljekovite biljke. U zimskim
mjesecima najviše se upotrebljava kiseli kupus. Zbog mliječne
kiseline, kiseli je kupus ljekovit kod bronhitisa, ekcema,
lijenih crijeva, išijasa, upale vena, te čak kod reume. Kiseli
kupus povećava otpornost protiv mnogih bolesti. U narodu poznat
kao lijek za siromahe, dokazano sprječava prehladu, kašalj i
gripu te djeluje antiseptički na dišne organe.
U rangu s kupusom je i bijela repa koja se također tradicionalno
koristi kao prilog jelima, a korisna je jer ubija bakterije,
osobito u dišnim organima, a istraživanja su pokazala da jača
opći imunitet. Koraba, mrkva i celer također povećavaju otpornost
organizma.
Odličan dodatak prehrani su jabuke. Stara poslovica kaže: “Jedna
jabuka na dan – liječnik iz kuće van”. Jabuke su se nekada
koristile za liječenje gripe, vrućice, bronhijalnih bolesti, za
odčepljivanje nosa i dišnih organa, te za brži oporavak nakon
bolesti. Kod začepljenog nosa odlično djeluje i pileća juha za
koju je dokazano da je blag antibiotik i sredstvo za uklanjanje
začepljenosti. Posebno je dobro poznata moć crvenog i bijelog
luka te hrena i češnjaka.
Priredila: D. J. (Glas Slavonije)