SiB Plus / Zdrav život

Jedan pivkan dnevno smanjuje opasnost od glavobolje i kolesterola

Jedan pivkan dnevno smanjuje opasnost od glavobolje i kolesterola

Brojna istraživanja se provode, a jedno njih je i ono o učincima piva. Ako se zna da danas počinju Dani prvog hrvatskog piva 2013. onda je ovaj tekst apsolutno prigodan za vas.

Izješća Odjela za poljoprivredu SAD-a kažu kako pivo sadrži niz vitamina i hranjivih tvari, a bogato je i vitaminima B, posebno vitaminom B3 poznatom kao niacin, koji je koristan u prevenciji i liječenju depresije, glavobolje i visokog kolesterola.

1,83 miligrama niacina nalazi se u 355 ml piva što će reći kako već nakon jednog popijenog piva pada razina depresije i opasnosti od visokog kolesterola.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Sadržaj hranjivih tvari i vitamina u pivu temelji se na nekoliko istraživanja koja su provedena diljem svijeta u želji da se utvrde pozitivni učinci za tijelo u slučaju umjerene konzumacije piva. Osim što smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, pivo povećava i razinu antioksidansa u tijelu. Istraživanja poput ovih važna su i za medicinsku zajednicu i za pivopije, jer je bitno imati što više nutritivnih informacija o proizvodima koje konzumiraju", rekla je Corina Aurelia Zugravu, predsjednica Centra za pivske studije.
[span class=attention]POGLEDAJTE: Znanost potvrdila da je pivo dobro za srce[/span]
[span class=attention]POGLEDAJTE: Pivo od kojeg ženama rastu grudi[/span]

Osim niacina, pivo sadrži vitamine i druge hranjive tvari poput vitamina B6, vitamina B5, kolina, flavonoida i drugih vitamina B skupine, koji su uključeni u glavnim metaboličkim procesima ljudskog tijela.

Količina vitamina sadržanih u pivu prikazana je u tablici:

Vitamini i druge hranjive tvari u pivu na 355 ml piva:
Niacin (B3): 1.83 mg
Piridoksin (B6): 0,164 mg
Panteonska kiselina (B5): 0,146 mg
Tiamin (B1): 0.018 mg
Riboflavin (B2): 0,089 mg
Cijanokobalamin (B12): 0.07 mg
Folna kiselina: 21 mg
Kolin: 36 mg

Naravno, ovo ne može biti izgovor za prekomjerno konzumiranje alkohola jer je samo istraživanje reklo kako je nužno umjerena konzumacija piva te zdrav način života i pravilna ishrana. Umjerenom količinom smatra se 660 ml/dan za muškarce odnosno 330ml/dan za žene, a udjel alkohola ne smije biti veći od 5%.

Uzdravlje!

 


Izdvojeno

Reci što misliš!