OTKRIVAMO SRIJEM

Putem do mjesta gdje Dunav ljubi nebo

Bilo je to selo bogath poljoprivrednika, ribara i obrtnika, a o bogatoj povijesti svjedoči ostaci utvrde iz 15. stoljeća

Jeste li se vozili cestom od Vukovara prema Iloku? U moru nepreglednih ravnica uz dodatak kojega maloga brežuljka, mnoštvo vinograda na tom ćete putu naići i na mjesto “gdje Dunav ljubi nebo”. 

Upravo taj natpis stoji kao znak dobrodošlice u Šarengrad. Smješten je na osam kilometara od Iloka – krajnje istočne točke Republike Hrvatske. Malo je to naselje u kojemu je prema posljednjem popisu stanovništva bilo svega petstotinjak stanovnika, a ako je suditi po onome što smo danas zatekli, sljedeći popis pokazat će, na žalost, kako je taj broj još manji.

Šarengrad je selo s dugom poviješću o čemu svjedoči i utvrda (Athya, Voćin) iznad sela i obale koju je izgradio ban Morovićki (u 15. stoljeću), a nešto kasnije i gotičku crkvu i samostan sv. Petra i Pavla. Neki podaci govore o templarskom samostanu još u 11. stoljeću. O samom imenu Šarengrada postoji više objašnjenja. Moguće da su najtočnija ona koja kažu da dolazi od imena Sara (Sarin grad), odnosno mađarskog naziva za Srijem: Szerenvar. 
Utvrda je razrušena, a njezini ostaci i dalje su vidljivi s obale Dunava. U današnjem posjetu naš pokušaj šetnje pratilo je nekoliko stanovnika, a iako su nam iznimno ljubazno pokazali kojim putem treba krenuti prema utvrdi, prilaz je iznimno neprohodan. Kažu nam kako je i inače bilo tako, ali nakupilo se sada i smeća, grane su dodatno izrasle, korov je, a tvrde da je za sve kriv nemar.

Pretraživanjem interneta naišli smo na rekonstrukciju utvrde koju je izradio Dario Šošić. Ovako je nekada izgledala utvrda:  

Šarengrad je još 1887. imao Štednu i pripomoćnu zadrugu (od 1910. Hrvatska narodna štedionica) te Hrvatsku čitaonicu. Bilo je to selo bogath poljoprivrednika, ribara i obrtnika, a danas se čini kao da ovo selo lagano izumire. U njemu je sve manje stanovništva, a u mjestu “gdje Dunav ljubi nebo”, osim nekoliko ljubaznih domaćina, zatekli smo jedino još znatiželjne guske koje su provjeravale nove posjetitelje. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari