SiB Plus / Skidamo Prašinu

JAKOST 5,6 PO RICHTERU

Posljednji jači potres u Slavoniji bio je 1964. - šteta 17 milijardi dinara!

Posljednji jači potres u Slavoniji bio je 1964. - šteta 17 milijardi dinara!
SB News/FB

Tadašnji kotar Osijek tresao se na jakosti od 5,6 po Richteru - šteta se zbrajala u milijardama dinara, a istražili smo i podatke o ljudskim žrtvama

Iako je Hrvatska, zajedno sa susjednim zemljama, smještena na sezmiološki aktivnom području, potresi su, ipak, uvijek iznenađujući te donose ogromne štete. 

Istražili smo kada je u Slavoniji zabilježen posljednji jači potres. Bilo je to u travnju 1964. godine kada je epicentar potresa bio u neposrednoj blizini Slavonskoga Broda. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Zborniku Muzeja Đakovštine iz 2013. godine pronašli smo rad Slađane Josipović Batorek koja je detaljno opisala tadašnji potres: 

"Dana 13. travnja 1964. godine u 9,30 sati istok SR Hrvatske zatresao je potres jakosti 5,6 po Richteru. Budući je epicentar potresa bio u neposrednoj okolici Slavonskog Broda, potres je prouzročio velike materijalne štete na širem području kotara Osijek, koji je u tom razdoblju obuhvaćao općine Beli Manastir, Donji Miholjac, Ðakovo, Našice, Nova Gradiška, Orahovica, Osijek, Podravska Slatina, Slavonski Brod, Slavonska Požega, Valpovo, Vinkovci, Vukovar i Županja.

Nastale materijalne štete velikim se dijelom mogu pripisati činjenici kako su se tek od 1964. godine, nakon razornog potresa u Skoplju, počeli razvijati i primjenjivati seizmološki propisi kao jedan od uvjeta gradnje. Osobito velike štete nastale su na području općina Slavonski Brod, Ðakovo, Slavonska Požega, Našice i Vukovar."

Nadalje u svome radu pojašnjava kako su štete bile toliko velike da su mjesecima trajale njihove točne procjene. Stoga su se u novinama najprije pojavljivali jedni iznosi, kao u Brodskome listu (17. travnja 1964.) da je šteta 5 milijardi i 770 milijuna dinara. Naknadno je utvrđeno kako je iznos štete uzrokovane ovim potresom bio dosegnuo čak 17 milijardi dinara.

"Šteta za porušene društvene objekte (škole,zdravstveni objekti, privredni objekti, stambene zgrade) iznosila je 4.081,048.000 dinara, oštećene društvene objekte (škole, zdravstvene objekte, privredne objekte, stambene i ostale zgrade) 6.869,321.000 din., porušene privatne objekte (stambene i ostale zgrade, crkve, ostalo) 2.425,065.000 din., oštećene privatne objekte 3.014,183.000 din. odnosno ukupno 16.391,61.000 din. Konačnom zbroju dodani su i iznosi koji se odnose na štete na elektropostrojenjima, štetu nastalu uslijed smanjenja proizvodnje u Slavonskom Brodu i smanjenje proračunskih sredstava i fondova u Slavonskom Brodu, tako da je iznos štete na dan 24. travnja iznosio nešto više od 17 milijardi dinara." - detaljno je napisala Josipović Batorek. 

Nastradalo slavonsko područje posjetio je 18. travnja 1964. i Josip Broz Tito u pratnji supruge Jovanke

Unatoč ogromnoj materijalnoj šteti toga potresa, broj ljudskih žrtava bio je srećom znatno manji. Poginule su dvije osobe, a od toga je jedna učenica đakovačke osnovne škole, koja je nastradala u stampedu prilikom urušavanja školskoga stubišta. 

 

 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!