SiB Plus / Skidamo Prašinu

u spomen na heroje

Dokumentarni film o Rosinjači 1991.

Dokumentarni film o Rosinjači 1991.

Znate li gdje je šuma Rosinjača i što se dogodilo 5. prosinca 1991. godine?

U prosincu 1991. godine odigrala se jedna od ključnih bitki za obranu grada Osijeka, a posebno se istakla jedna mala jedinica Hrvatske vojske koja je bila na položaju u šumi Rosinjača.

Toga 5. prosinca 1991. godine u Rosinjači je živote za domovinu položilo 16 hrabrih branitelja iz Osijeka, od 50ak pripadnika 106. brigade, koji su puna tri sata odolijevali napadima brojčano i tehnički nadmoćnijeg neprijatelja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Šesnaest pripadnika te jedinice odlučilo je čuvati položaje ne bi li kupili vrijeme neophodno za konsolidiranje ostalih snaga obrane znajući pri tome da odluka koju su donijeli znači sigurnu smrt.

Nakon pogibije njihova tijela ostala su u šumi pa njihovi suborci iz poštovanja organiziraju akciju izvlačenja poginulih. Tjedan dana poslije, u noći 13. prosinca grupa od dvadesetak boraca i jedan snimatelj kreću u akciju...

U stvaranju filma je sudjelovalo desetak svjedoka akcije, među njima i general Mladen Mikolčević čiji je ratni nadimak padobranac te Goran Pelegrin, sin poginulog Mihajla Pelegrina, čije tijelo još uvijek leži u šumi Rosinjača, a do kojeg se ne može zbog mina. U filmu je rekonstruirana akcija, a isprepleten je i sa snimkama izvlačenja tijela iz neprijateljskog okružja tjedan dana poslije, a koje je te 1991. pod okriljem mraka snimio Mario Romulić – kaže glavni inicijator filma, predsjednik UHDDR-a sveti rok, Zlatko Bebek.

"Rosinjača" je prvi profesionalni dokumentarni film o ratnom Osijeku snimljen u produkciji HRT-a.

Upozoravamo gledatelje da dijelovi filma sadrže šokantne snimke.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!