SiB Plus / Skidamo Prašinu

Priča o kapelici Kamenitog križa i osječkom Romeu i Juliji

Priča o kapelici Kamenitog križa i osječkom Romeu i Juliji

Kapelica Kamenitog križa ili narodski zvana Kapelica nesretnih ljubavi nakon nekoliko godina vraćena je sinoć na svoju izvornu lokaciju, uz sami centar Eurodom čija gradnja napreduje iz dana u dan. Donosimo vam priču o ovoj kapelici.

[blockquote]Nekada je na prostoru budućega važnoga gradskog središta bilo javno stratište s vješalima obližnje tvrđave i mjesto za proštenja. Navodno je bilo i mnogo grobnih humaka koji su poravnani za gradnje željezničke pruge prema Dalju. Tu je bilo i kameno raspelo oko kojega je naknadno, 1780. izgrađena kapelica Kamenitog križa, nazvana i Kapelicom nesretnih ljubavi.

Podigao ju je jedan trgovac u spomen na legendu o osječkom Romeu i Juliji, zapravo na smrt mladića kojega su panduri uhvatili u kasnim noćnim satima i optužili za ubojstvo u blizini. Mladić je nijekao zločin, ali je odbio reći gdje je bio kako bi zaštitio čast djevojke s kojom je proveo noć. Ona je međutim prekasno sve priznala da bi spriječila vješanje svoga ljubljenoga mladića.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kapelici se hodočastilo sa svih strana i zabilježeno je da se od prikupljenih milodara uzdržavala prva osječka bolnica, sadašnji Dom za stare u Gradskom vrtu. Čak je 1814. bio izrađen i projekt kojim je kapelici trebalo dograditi i crkvenu lađu, ali je bila napravljena samo željezna ograda.

Raspelo je prije početka radova na centru Eurodom prebačeno u restauratorsku radionicu Konzervatorskog odjela u Osijeku gdje će biti obnovljeno. U kapelici će biti restaurirani kameni križ i izvorna škrabica, a postavit će se i metalna vrata te dio drvoreda koji je tu stajao prije probijanja Trpimirove ulice.

Štoviše, uz pomoć investitora cijela će se priča o nesretnim osječkim ljubavnicima pokušati spasiti od zaborava. Valja svakako dodati da je na tom neobičnom mjestu na negdašnjem rubu grada 2. prosinca 1786. održana narodna svečanost i skupština vezana uz nastanak grada Osijeka, zapravo ujedinjenja triju gradskih naselja (Tvrđe, Gornjega grada i Donjega grada) u zajedničku općinu.[/blockquote][span class=attention]POGLEDAJTE: Više priča iz povijesti Osijeka[/span]SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!