Crtice iz svijeta obrazovanja

Zanimljiva povijest o nazivima osječkih osnovnih škola: Truhelka je živjela 93 godine, a Gaj je kupio doktorat?

Ivica Benić/SiB.hr

Školskim će hodnicima, neovisno o njihovim nazivima i lokaciji, uskoro odjekivati smijeh i razgovori, podsjećajući nas na važnost zajedništva i međusobne podrške tijekom obrazovnoga puta

Na pomolu je još jedna nova školska godina koja će, vjerujemo, učenicima donijeti različite izazove, zanimljiva iskustva, prijateljstva i mogućnosti za učenje. Svaki početak vezan uz školu sa sobom nosi poseban šarm koji uključuje miris novih udžbenika, uzbuđenje prvih susreta s novim učiteljima i radoznalost o onome što nas čeka u nastavi.

Svemu navedenome zasigurno se ponajviše raduju osnovnoškolci koji vole istraživati svijet oko sebe, puni znatiželje, mašte i želje za svim novim avanturama koje im škola donosi. Ove je godine u osnovne škole OBŽ-a tako upisano 2.250 učenika, što predstavlja 63 učenika više nego prošle godine. Uz to, županija broji sveukupno 74 osnovne škole, od kojih je njih 53 osnovala OBŽ, njih 20 Grad Osijek, a resorno ministarstvo Prosvjetno-kulturni centar Mađara.

Najveći se broj škola u našoj županiji nalazi upravo u gradu na Dravi, među kojima su najstarije Osnovna škola Svete Ane iza Konkatedrale svetog Petra i Pavla, apostola osnovana u 18. stoljeću te Osnovna škola Jagode Truhelke u Donjem gradu osnovana krajem 19. stoljeća. Zanimljivo je kako su popularnu Aninu školu pohađale znamenite osobe poput prvog hrvatskog nobelovca Lavoslava Ružičke, biskupa Josipa Jurja Strossmayera i pjesnika Dobriše Cesarića, dok OŠ Jagode Truhelke nosi ime po uglednoj spisateljici koja je doživjela 94. godinu života.

Nadalje, prije 162 godine i četiri dana rodio se Franjo Krežma, jedan od najpoznatijih hrvatskih violinista i skladatelja po kojemu je nazvana osnovna škola u blizini tržnice. S druge strane, Vladimir Becić, čije ime nosi osnovna škola na Moši, slikar je velikog opusa i različitih stilova koji je popularnost stekao za vrijeme Prvog svjetskog rata kao ratni izvjestitelj.

Za pravnika i književnika Antuna Mihanovića, po kojemu naziv nosi osnovna škola u Gundulićevoj ulici, značajno je kako je u 19. stoljeću napisao ”Horvatsku domovinu”. Iako se škola nalazi u centru grada, pohađaju ju i učenici iz Tvrđavice.

Dok se Fran Krsto Frankopan, po kojemu je nazvana osnovna škola u Gradskoj četvrti Novi grad, smatra jedinim hrvatskim plemićem s titulom markiza te je u trenutku smaknuća u Bečkom Novom Mestu imao svega 28 godina, sumnja se u to kako je vođa hrvatskog narodnog preporoda Ljudevit Gaj (po kojemu je ime dobila jedna od donjogradskih osnovnih škola), iako je ujedno bio i talentirani književnik, kupio svoj doktorat, no u tom je razdoblju bilo teško dokazati istinitost navedene tvrdnje.

Pjesnik po kojemu ime nosi osnovna škola na Jugu II, Tin Ujević, vodio je boemski stil života, često šetao noću, pisao po sitnim komadićima papira koje bi kasnije bilo teško sastaviti, govorio više jezika i igrao šah. Po Grigoru Vitezu naziv je dobila druga osnovna škola u istom kvartu, a on je pak bio poznati dječji pisac koji je, uz to, napisao i pjesmu “Kako živi Antuntun” prema Antunu Tunu, stanovniku Donje Kovačice kraj Bjelovara.

U Industrijskoj četvrti nalazi se osnovna škola nazvana po Augustu Šenoi, autoru prvog hrvatskog modernog romana koji se zove – pogađate kako – ”Zlatarovo zlato”. Na istom dijelu grada već spomenutom pjesniku i prevoditelju Dobriši Cesariću svoje je ime posvetila i druga osnovna škola. Iako je rođen u Požegi, Cesarić je proveo djetinjstvo u Osijeku u kojemu se i školovao, a za životna vijeka napisao je svega stotinjak pjesama koje su ostavile jedne od najvećih tragova u hrvatskoj književnosti.

U konačnici, jedna je od osnovnih škola u Retfali i ona nazvana po Ivanu Filipoviću, književniku, pedagogu i ‘ocu hrvatskog učiteljstva’ koji je zbog pjesme ”Domorodna utjeha” bio osuđen na šest mjeseci zatvora. Zanimljivo je kako je riječ o školi koja je prošle godine zabranila korištenje mobitela tijekom boravka u svojim prostorima (uključujući i odmore), potičući češću interakciju i druženje učenika.

Međutim, nemaju sve osječke osnovne škole nazive po značajnim osobama, pa tako postoji Osnovna škola Mladost na Sjenjaku, Osnovna škola Vijenac na Vijencu Ivana Meštrovića (poznatijem kao VBK), Osnovna škola Retfala, Osnovna škola Višnjevac, Osnovna škola Josipovac, Osnovna škola Tenja i Osnovna škola Cvjetno. Zašto je tome tako, nije do kraja poznato, no pretpostavlja se kako je u manjim osječkim kvartovima i prigradskim naseljima, s obzirom na postojanje uglavnom jedne osnovne škole, dovoljno da ista nosi naziv prema mjestu, odnosno naselju u kojemu se nalazi.

Dok Filipovica, Vatrogasno naselje, Klisa i Brijest nemaju osnovnu školu, osječki je kvart koji pak broji najviše takvih ustanova nedvojbeno Gornji grad u kojemu se nalazi četiri osnovne škole – OŠ Vladimira Becića, OŠ Svete Ane, OŠ Antuna Mihanovića i OŠ Franje Krežme.

U svakom slučaju, školskim će hodnicima, neovisno o njihovim nazivima i lokaciji, uskoro odjekivati smijeh i razgovori, podsjećajući nas na važnost zajedništva i međusobne podrške tijekom obrazovnoga puta. U konačnici, škola je mjesto gdje se kroz svakodnevne izazove i iskustva grade temelji za budućnost, pa svim učenicima želimo sretan i uspješan početak nove školske godine!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest