Slaninu s lukom poslužite kao predjelo sa svježim kruhom i sirom, potom za glavno jelo juneći gulaš i domaću palentu te kasnije štrudlu s jabukama
Za predjelo ove nedjelje predlažemo češnjovku, tradicionalnu slavonsku delikatesu koja se pravi od slanine i češnjaka. Ova ukusna i aromatična kombinacija izazvat će oduševljenje vaših ukućana i dodati pravu slavonsku notu vašem nedjeljnom ručku.
Slanina se nareže na tanke šnite ili ploške, a zatim se svaka od njih posipa sitno nasjeckanim češnjakom koji će dati intenzivan okus i miris. Prije posluživanja, češnjovka se lagano ispeče na tavi bez dodavanja ulja dok ne postane hrskava i ne poprimi zlatno smeđu boju.
Ovo jednostavno, ali ukusno predjelo možete poslužiti uz svježi kruh ili sir.
Za glavno jelo predlažemo verziju junećeg gulaša koji će zagrijati srca i želuce vaših gostiju. Pripremljen od sočnih komada junetine te bogatog povrća i začina, navedeni obrok pruža autentičan okus slavonske kuhinje.
Junetina se nareže na kockice i dinsta zajedno s lukom, češnjakom, paprikom, mrkvom, rajčicom i začinima, sve dok ne postane mekana i aromatična. Dodatak bijelog ili crnog vina dat će jelu puninu okusa, a naposljetku se, zajedno s ostatkom sastojaka, skuhaju krumpiri, upijajući sve njihove bogate arome.
Poslužite ga uz svježe pečeni kruh ili domaću palentu za potpuni doživljaj slavonske kuhinje.
Kao desert, nemojte propustiti štrudlu s jabukama, klasični slatki zalogaj koji će zaokružiti vaš nedjeljni ručak. Narezane jabuke, začinjene cimetom i šećerom, umotaju se u hrskavo tijesto, a zatim se peku dok ne postanu mekane i sočne.
Miris deserta koji se peče u pećnici ispunit će vaš dom, stvarajući ugodnu atmosferu i najavljujući slatki završetak obroka. Za dodatni užitak, štrudlu s jabukama poslužite uz šlag ili kuglu sladoleda od vanilije.
FOTO: Kristina Stedul Fabac
Uživajte u ovom bogatom slavonskom nedjeljnom ručku!