S obzirom na bogatstvo sastojaka, ovaj će džem svakako obogatiti vašu prehranu
Lagano se kalendarski približavamo jeseni, a s tim godišnjim
dobom u jelovnike uvode se i mnoge voćke. Jedne su od njih
smokve čija je sezona trenutno u punom zamahu. Osim što su
ukusne i iznimno zdrave te se mogu jesti što zasebno, što kao
dodatak brojnim desertima, od smokava može se napraviti i džem, i
to na vrlo jednostavan način.
Također, za njegovu pripremu ne treba mnogo sastojaka, a ni
vremena – ako redom ispoštujete sve što piše u receptu
koji slijedi, bit ćete gotovi s cjelokupnim postupkom za
manje od sat vremena. Sve što vam treba tri je
kilograma zrelih smokava, limun, dva vanilin šećera, 90
dekagrama običnog šećera, nekoliko naribanih limunovih i
narančinih korica, dvije žlice ruma te malo
mljevenog cimeta, klinčića, oraha i badema po
želji. Konzervans nije potrebno dodavati jer će ovako
pripremljeni džem potrajati i preko zime, ako se bude
odgovarajuće čuvao.
Smokve prvo operite, osušite, odstranite im peteljku i tvrđi dio
kore te ih narežite na komadiće ili pak sameljite. Ubacite potom
voćke i šećer u duboki lonac, ocijedite na njih
limun te sve kuhajte otprilike 45 minuta na laganoj vatri,
uz stalno miješanje. Nakon toga dodajte preostale navedene
sastojke i nastavite miješati sve dok se smjesa ne zgusne.
U međuvremenu sterilizirajte i zagrijte staklenke u pećnici na
otprilike 150 stupnjeva, desetak minuta. Prekrijte ih potom
čistom salvetom i pustite da se ohlade. Džem je gotov u trenutku
u kojemu je dovoljno gust i istovremeno tečan, pa ga
je zatim potrebno preliti u staklenke koje ćete zatvoriti
poklopcem.
Džem u staklenci pohranite na hladno i mračno mjesto, najbolje u
smočnicu. Kada ga budete ponovno otvorili, čuvajte ga u
hladnjaku.
Osim što je vidljivo brz i jednostavan za pripremu, džem od
smokava izuzetno je zdrav, bez potrebe za dodatkom
konzervansa. S obzirom na bogatstvo sastojaka, ovaj će džem
svakako obogatiti vašu prehranu. Uz pravilno skladištenje, možete
uživati u njegovoj svježini i okusu čak i nakon što jesen
prođe.