Bijela plijesan djeluje kao prirodna barijera koja vašu kobasicu održava zdravom i ukusnom
Svi koji često konzumiraju ili pak suše tradicionalne slavonske
proizvode kao što su kulen, kobasica, šunka, pršut, slanina
sigurno su se susreli s bijelom plijesni koja se zna pojaviti.
Ne trebate se bojati, to nije štetna plijesan, naime ona je
pokazatelj uspješne fermentacije i zriobe suhomesnatog
proizvoda. Bijela plijesan djeluje kao prirodna barijera koja
vašu npr. kobasicu održava zdravom i ukusnom, odnosno sprječava
isušivanje proizvoda i onemogućava prodor sunca u unutrašnjost
što doprinosi očuvanju boje proizvoda.
Tu površinsku plijesan možete ukloniti ako da umočite krpu u
bijeli ocat i time obrišete kobasicu. Nakon toga svakako ostavite
malo bijelog octa na kobasicama kako biste spriječili ponovni
rast plijesni. Plijesan možete prvo i očetkati.
No ako se suhomesnati proizvodi suše u nekontroliranim uvjetima
(visoka temperatura, loša prozračnost) ili nepravilno skladište
može doći i do pojave loše plijesni, a ona je uglavnom
zelene ili žute boje. Tu plijesan treba ukloniti nožem i zarezati
u dubinu mesa barem još centimetar.