Recept za savršene ćevape

Recept za savršene ćevape

  Ćevapi, bosanski nacionalni specijalitet sa roštilja i najpoznatiji bosanski brand u inozemstvu. Donosimo vam recept za savršene ćevape.

[blockquote]Sastojci:

750 gr junetine
250 gr ovčetine
1 žlica soli
1 žlica vegete
1 žlica bibera
1/2 glavice bijelog luka
1 žlica kajmaka
malo mineralne

Obavezni prilozi:

– Što više crvenog luka to bolje 🙂
– vrhnje ili ajvar po želji

Poljev za lepinju:

– provrela voda
– malo goveđeg temeljca ili kocka
– vegeta
– malo ulja
– peršinov list
– bijeli luk
– biber

Priprema poljeva:

Stavite sve začine u posudu, dodajte malo ulja, prelijte
temeljcem i vodom pa pustite da proključa

Priprema ćevapa:

– Meso narežite na sitnije komade i meljite ga (usitnite)
2x
– U multipraktiku usitnite češnjak tako da izađe sok
– Meso pomješajte sa sokom od češnjaka, začinima (dodajte ih po
ukusu), vrhnjem i mineralnom. Dobro izmješajte smjesu i ostavite
na par sati (najbolje preko noći) u hladnjak
– Ćevape oblikujte uz pomoć šprice sa nastavkom za ćevape ili
ručno
– Pecite ih na roštilju ili ako vas sila natjera u tavi sa malo,
malo, malo ulja
– Kad su skoro gotovi prelijte ih zaljevom
– Lepinje namočite zaljevom i malo zapecite[/blockquote]

Izvor: Magazin.ba/domaci-recepti.blogspot.com

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari