Ćevapi, bosanski nacionalni specijalitet sa roštilja i najpoznatiji bosanski brand u inozemstvu. Donosimo vam recept za savršene ćevape.
[blockquote]Sastojci:
750 gr junetine
250 gr ovčetine
1 žlica soli
1 žlica vegete
1 žlica bibera
1/2 glavice bijelog luka
1 žlica kajmaka
malo mineralne
Obavezni prilozi:
– Što više crvenog luka to bolje 🙂
– vrhnje ili ajvar po želji
Poljev za lepinju:
– provrela voda
– malo goveđeg temeljca ili kocka
– vegeta
– malo ulja
– peršinov list
– bijeli luk
– biber
Priprema poljeva:
Stavite sve začine u posudu, dodajte malo ulja, prelijte
temeljcem i vodom pa pustite da proključa
Priprema ćevapa:
– Meso narežite na sitnije komade i meljite ga (usitnite)
2x
– U multipraktiku usitnite češnjak tako da izađe sok
– Meso pomješajte sa sokom od češnjaka, začinima (dodajte ih po
ukusu), vrhnjem i mineralnom. Dobro izmješajte smjesu i ostavite
na par sati (najbolje preko noći) u hladnjak
– Ćevape oblikujte uz pomoć šprice sa nastavkom za ćevape ili
ručno
– Pecite ih na roštilju ili ako vas sila natjera u tavi sa malo,
malo, malo ulja
– Kad su skoro gotovi prelijte ih zaljevom
– Lepinje namočite zaljevom i malo zapecite[/blockquote]
Izvor: Magazin.ba/domaci-recepti.blogspot.com