Brzo i isplativo

Savršena zimnica iz lonca: Isprobajte jednostavni recept za kuhanje domaće rajčice

Damir Špehar/PIXSELL

Uz dugi rok trajanja, ukusnija je i jeftinija, moguće ju je napraviti na koji god način želite i s različitim začinima, a ne sadrži ni aditive i ostale štetne sastojke

Rajčica je jedna od omiljenih ljetnih namirnica koju
brojni koriste u salatama i kao prilog varivu, dok drugi od
nje spravljaju brojna jela poput juhe, sataraša, umaka bolonjez i
gotovo svima omiljene pizze. Postoje i oni koji bi ju htjeli
samostalno skuhati i spremiti za zimnicu, ali ih zanima
proces pripreme.

Iako mnogi nerijetko smatraju kako je kuhanje spomenute
namirnice dugotrajno i zahtjevno te, stoga, posežu za
kupovnom pasiranom rajčicom, za njega je potrebno samo malo
volje, truda i, po mogućnosti, dobrog društva. Također, ako
želite skuhati rajčicu, ne morate ju uzgojiti, već je
dovoljno kupiti domaći i što zreliji proizvod s tržnice.

Za kuhanje rajčice bit će vam potrebni mali noževi za
odvajanje, staklenke, plastične posude, daska za rezanje,
grabilica, malo duža kuhača od uobičajene te, naravno,
pasirka i veliki lonac. Količinu rajčice koju želite skuhati
birate sami, no računajte kako se od jednog i pol kilograma
namirnice prosječno dobije oko jedna litra njezina soka. Na 1,5
kilogram rajčice stavlja se otprilike 1,5 žličica soli
i 1,5 žličica šećera, a na kraju mogu se dodati začini
po izboru kao što su peršin, bosiljak, origano i češnjak.

Prvo rajčicu dobro operite, očistite od nepotrebnih dijelova
te razrežite na četvrtine. Nakon stavljanja željene količine
rajčice i ostalih navedenih sastojaka u lonac, izgnječite ju te
ostavite da se kuha na laganoj vatri otprilike sat i pol do
dva, dok se potpuno ne raspadne. Smjesu povremeno
promiješajte kako se ne bi zalijepila na dno posude, posebice
stoga što se u nju uglavnom ne dodaje voda.

FOTO:
Damir Špehar/PIXSELL

Nakon kuhanja rajčicu propasirajte nekoliko puta, sve dok ne
dobijete finu teksturu. Čisti je sok potrebno ponovno
skuhati dok se ne dobije željena gustoća, nakon čega se ulijeva u
prethodno podgrijane staklenke. Budući da staklo pri visokoj
temperaturi brzo puca, treba ih postupno
zagrijavati. Najbolje ih je ostaviti na suncu, ali ako
ga nema, možete ih zagrijati uranjanjem u kipuću vodu na
10-ak minuta, ili u pećnici na 150 stupnjeva 15-ak minuta.

Prije dolijevanja pasirane rajčice u staklenke, na dno svake
pojedine posude stavite žlicu limunovog soka koji djeluje kao
prirodni konzervans. Rajčicu sipajte u staklenku tako da ostavite
1,5 cm prostora između nje i vrha kako bi se namirnica tijekom
hlađenja mogla dodatno raširiti.

FOTO:
Damir Špehar/PIXSELL

Napunjene staklenke potom zatvorite, prekrijte i ostavite da
odstoje na sobnoj temperaturi barem 24 sata. Tako se
ohlađena i neotvorena pasirana rajčica u smočnici može čuvati i
do godinu dana, dok nakon otvaranja smije stajati u
hladnjaku maksimalno pet do sedam dana.

Domaća pasirana rajčica ima brojne prednosti u odnosu na
kupovnu. Uz dugi rok trajanja, ukusnija je i jeftinija, moguće ju
je napraviti na koji god način želite i s različitim začinima, a
ne sadrži ni aditive i ostale štetne sastojke. Skupite, stoga,
ekipu, upalite dobru mjuzu i bacite se na kuhanje ove
namirnice kojoj je sezona trenutno u punom zamahu!

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari