Recept za kobasice, kulenove seke i krvavice a la SiB.hr

Nakon što ste postupili prema našim uputama i svinju doveli u red ne preostaje vam ništa drugo nego dovršiti proces tzv. "finom montažom" u kobasice, kulene i ostale nus proizvode.

Mnogi će reći: “Dok ne probam tog lava, za mene je svinja kralj životinja!”, a svaki pravi Slavonac držati će se tog postulata svakoga dana. Kako bi uživali u kraljevskim, domaćim, delicijama donosimo vam recepte za kobasice, kulenove seke i krvavice.

Kobasice

– 10 kg svinjskog mesa narezanog na trake i nakon toga mljevenog na šajbu 8
    – mješano (vrat, plećka,…) i da ima više masnoće
– 1,8% soli
– 1% paprike (0,7 slatke + 0,3 ljute) – obavezno koristiti domaću papriku bez sjemenki
– biber i bijeli luk prema želji – paziti da se ne pretjera (preporučamo 1 žlica bibera, 1/2 žlice bijelog luka)
    – bijeli luk izmiksati u multipraktiku
– smjesu dobro izmješati i napuniti u svinjska crijeva
– dimiti 5 puta i to cijeli dan

Kulenova seka

– 10 kg svinjskog mesa narezanog na trakice
   – koristiti meso od šunke i krmenadle uz mali dodatak tvrde masnoće
– 1,8% soli
– 1% paprike (0,5 slatke + 0,5 ljute)
– 1 žlica šečera
– 2 žlice ruma ili dobrog konjaka
– nakon što se meso začini ostavi se da stoji dva dana te se tada melje na šajbu 8 do 12 (prema želji)
– smjesu dobro izmješati još jednom te eventualno dodati soli i paprike
– puniti u svinjska, debela, crijeva ili u tzv. gužnjače
– posoliti crijevo izvana i prekriveno ostaviti da stoji jedan dan
– dimiti 10 puta i to cijeli dan

Krvavice

– za krvavice postoje brojni recepti i načini priprave, ali svima im je zajedničko kako se sastoje od ostataka (glave, jezici, srca, meso uz kost,…)
– svinjske glave, jezike, srca, kosti sa ostacima mesa i čiste kože skuhati tako da se meso samo odvaja od kosti
– čiste kože, jezike i srca narezati na trake, a meso bez kostiju samljeti
– sve zajedno izmješati uz dodatak paprike, bibera i soli
– bitno je da krvavice posolite tako da kada probate budu preslane jer će sol dijelom nestati prilikom kuhanja
– napuniti debela crijeva
– krvavice staviti u vreću od krumpira, a zatim u hladnu vodu
– kuhati uz konstantno bockanje (od bake posudite štikaču iglu)
– kada se voda počme pjeniti izvadite ih van
– dimiti po želji, a krvavice možete konzumirati gotovo odmah

Dobar tek želi vam kulinarska ekipa SiB.hr i naravno ne zaboravite sve to raditi uz nekoliko rakijica 🙂
   

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari