Nakon što ste postupili prema našim uputama i svinju doveli u red ne preostaje vam ništa drugo nego dovršiti proces tzv. "finom montažom" u kobasice, kulene i ostale nus proizvode.
Mnogi će reći: “Dok ne probam tog lava, za mene je svinja kralj životinja!”, a svaki pravi Slavonac držati će se tog postulata svakoga dana. Kako bi uživali u kraljevskim, domaćim, delicijama donosimo vam recepte za kobasice, kulenove seke i krvavice.
Kobasice
– 10 kg svinjskog mesa narezanog na trake i nakon toga mljevenog
na šajbu 8
– mješano (vrat, plećka,…) i da ima više
masnoće
– 1,8% soli
– 1% paprike (0,7 slatke + 0,3 ljute) – obavezno koristiti domaću
papriku bez sjemenki
– biber i bijeli luk prema želji – paziti da se ne pretjera
(preporučamo 1 žlica bibera, 1/2 žlice bijelog luka)
– bijeli luk izmiksati u multipraktiku
– smjesu dobro izmješati i napuniti u svinjska crijeva
– dimiti 5 puta i to cijeli dan
Kulenova seka
– 10 kg svinjskog mesa narezanog na trakice
– koristiti meso od šunke i krmenadle uz mali
dodatak tvrde masnoće
– 1,8% soli
– 1% paprike (0,5 slatke + 0,5 ljute)
– 1 žlica šečera
– 2 žlice ruma ili dobrog konjaka
– nakon što se meso začini ostavi se da stoji dva dana te se tada
melje na šajbu 8 do 12 (prema želji)
– smjesu dobro izmješati još jednom te eventualno dodati soli i
paprike
– puniti u svinjska, debela, crijeva ili u tzv. gužnjače
– posoliti crijevo izvana i prekriveno ostaviti da stoji jedan
dan
– dimiti 10 puta i to cijeli dan
Krvavice
– za krvavice postoje brojni recepti i načini priprave, ali svima
im je zajedničko kako se sastoje od ostataka (glave, jezici,
srca, meso uz kost,…)
– svinjske glave, jezike, srca, kosti sa ostacima mesa i čiste
kože skuhati tako da se meso samo odvaja od kosti
– čiste kože, jezike i srca narezati na trake, a meso bez kostiju
samljeti
– sve zajedno izmješati uz dodatak paprike, bibera i soli
– bitno je da krvavice posolite tako da kada probate budu
preslane jer će sol dijelom nestati prilikom kuhanja
– napuniti debela crijeva
– krvavice staviti u vreću od krumpira, a zatim u hladnu
vodu
– kuhati uz konstantno bockanje (od bake posudite štikaču
iglu)
– kada se voda počme pjeniti izvadite ih van
– dimiti po želji, a krvavice možete konzumirati gotovo odmah
Dobar tek želi vam kulinarska ekipa SiB.hr i naravno ne
zaboravite sve to raditi uz
nekoliko rakijica 🙂