SiB Plus / Samo domaće

Istražili smo: Za što sve služi rakija

Istražili smo: Za što sve služi rakija

Piće zvano rakija mnoge će asocirati na rumene Slavonce, žestoki alkohol ili pak na različita voća. U našim krajevima mnogi znaju za ljekovita svojstva ovog alkoholnog pića, a mnogi su također od svojih djedova i baka čuli i neke dobre stare narodne izreke o rakiji i zdravlju.

Piće zvano rakija mnoge će asocirati na rumene Slavonce, žestoki alkohol ili pak na različita voća. U našim krajevima mnogi znaju za ljekovita svojstva ovog alkoholnog pića, a mnogi su također od svojih djedova i baka čuli i neke dobre stare narodne izreke o rakiji i zdravlju. No, rijetki su oni koji znaju da je rakija osim alkoholnog i ponekad ljekovitog pića i snažno sredstvo za uklanjanje različitih mrlja i dezinfekciju.

rakija4952

Rakija je žestoko piće slično vinjaku i votki, izrađeno destilacijom fermentiranog voća. Sadržaj alkohola u rakiji obično iznosi oko 40%, ali domaća rakija može biti jača, od 50 do 60% ponekad i više.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zahvaljujući svojoj osnovnoj mješavini i većem postotku alkohola, rakija se može koristiti kao snažan čistač u kućanstvu i sredstvo za dezinfekciju. Kao bonus dolazi i njezina uporaba kao netoksična alternativa umjesto mnogih tradicionalnih proizvoda i kemikalija.

Pogledajte na koje sve načine možemo iskoristiti rakiju...

Koristite rakiju za uklanjanje mrlja i dezinfekciju

Rakija može očistiti čak tri najtvrdokornije mrlje na tkanini koje su nam svima poznate. U njih spadaju: mrlje od tinte, trave i ruža za usne. Za mrlju od tinte i trave, umočite čistu krpu u rakiju i protrljajte zaprljano mjesto, zatim temeljito isperite. U slučaju ruža na ovratniku natopite mrlju rakijom te zatim operite u perilici za rublje. Što se tiče dezinfekcije rakijom se može dezinficirati više-manje manje sve, od porezotina i manjih rana na tijelu pa do kućanskih aparata kojima se često služite (npr. tipkovnica)

Koristite rakiju za čišćenje plijesni

Umjesto korištenja otrovnih kemikalija, napunite bocu za prskanje rakijom kako bi očistili plijesan i ostatke od sapuna. Pošpricajte pljesniva područja i ostavite da stoji otprilike 30 minuta. Istrljajte područje starom četkicom za zube, žicom za pranje suđa ili sl. Zatim isperite temeljito. Za čišćenje pločica kupaonice pošpricajte rakijom i ostavite da stoji 5 do 10 minuta, a zatim isperite čistom vodom.

Koristite rakiju za očuvanje svježine odrezanog cvijeća

Sve biljke proizvode etilen, plin koji potiče dozrijevanje. Rakija zaustavlja proizvodnju etilen plina, a samim time produžuje vijek trajanja odrezanog cvijeća. Kako bi odrezano cvijeće kupljeno u trgovini ostalo što svježije, odrežite dno svake stabljike, te u vazu dodajte dvije žličice rakije i jednu žličicu šećera. Promiješajte dobro i ponovite ovaj postupak svakih nekoliko dana.

Koristite rakiju kao sredstvo protiv korova

Uz pomoć sunčeve topline, sadržaj alkohola u rakiji uništava i korov širokog lišća, kao što su maslačak i divlji luk, tako da osuši biljke. Uklonite korov punjenjem boce za špricanje s malo rakije, nekoliko kapi tekućeg deterdženta za pranje posuđa i dvije šalice vode. Po sunčanom vremenu, dobro pošpricajte korov ovom otopinom.

Savjet: Za ovo vam je neophodna izravna sunčeva svjetlost jer se biljke ne mogu osušiti u sjeni.

Koristite rakiju kao odstranjivač ljepila

Imate problema s odstranjivanjem ljepila od raznih naljepnica ili cijena? Namočite čistu krpu rakijom i jednostavno trljajte po ljepljivoj površini.

Koristite rakiju za čišćenje kroma, stakla i nakita

Rakija je djelotvorna u čišćenju sanitarnih armature koje su izgubile sjaj, kao i lustera, naočala, prozorskih stakala, pa čak i dragog kamenja (samo kamenje koje je kristal, npr. dijamanti) blistaju kao novo.

Za lustere: Navlažiti čistu krpu od mikrovlakana rakijom i trljati preko prašnjavih površina. Alternativno, možete pošpricati luster otopinom jedne šalice vode i jedne žličice rakije u bocu za špricanje. Postavite krpu na pod kako bi uhvatili kapljice.

Za kromirane površine: Natopiti mekanu, čistu krpu rakijom iI usjajite.

Za naočale: Navlažite čistu krpu bez dlačica rakijom i očistite oba stakla (s obje strane) sve dok ne postanu čista.

Za nakit: Uspite četvrtinu šalice rakije u plitku čašu ili zdjelicu, stavite nakit i neka stoji 5-10 minuta. Zatim isprati i osušiti.

Savjet: Nemojte čistiti bisere i drugo porozno kamenje na ovaj način.

Za prozore: Pomiješajte jednu šalicu vode i jednu žličicu rakije u sprej bocu. Pošpricajte po prozoru i obrišite čistim papirnatim ručnicima ili čistom krpom od mikrovlakana.

Koristite rakiju kao prirodni pesticide

Također poznat kao biljne uši, lisne uši su paraziti koji sišu hranu iz stabljike biljaka. Da bi skinuli lisne uši s biljke u četiri čaše vode dodajte četiri žličice deterdženta za pranje suđa i četiri žličice rakije i ulijte u veliku bocu za špricanje. Dobro protresite i pošpricajte zaražena područja biljke.

Koristite rakiju za uklanjanje neugodnih mirisa (NAPOMENA: Samo za prave Slavonce:)

Rakija uklanja neugodne mirise i ostavlja miris kada se suši. Miris nije dugotrajan i pomaže „ubiti" druge mirise. Za osvježivač zraka, pomiješajte jednu mjericu rakije s tri mjerice vode u malu bocu za špricanje. Pošpricajte prostor i pričekajte da se osuši.

rakija495

Nakon svega napisanog možemo zaključiti kako je rakija zaista iznimno korisno sredstvo. Pa ako se ikada pronađete u situaciji u kojoj imate košulju zaprljanu ružom ili otežan vid zbog zamagljenih naočala, znate koje sredstvo trebate potražiti. U svakom slučaju – čudno, no efikasno.

Za one u kojima ovo pak pobuđuje nevjericu te ne žele riskirati s alternativnom metodama čišćenja ne preostaje ništa drugo nego nazdraviti jednom kvalitetnom šljivom, lozom, medovačom ili bilo kojom drugom domaćom rakijicom.

[blockquote]SAVJET: Za one kojima miris rakije stvara nelagodu, svi ovi savjeti mogu se primijeniti i s votkom kao alternativom za rakiju !!!![/blockquote]

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!