Portal Volim meso donosi nam jedan poprilično zanimljiv recept - džem od slanine i rajčica.
Kako kažu, nemojte se bojati potrošti 20dg slanine jer ono što
ćete dobiti je čisto savršenstvo.
Za pripremu ovog džema odaberite jako zrele i sočne
rajčice, npr. volovsko srce. Rajčice ne morate guliti,
ali svakako odstranite zelene, odnosno nezrele dijelove. Dimljenu
mljevenu papriku i mljevenu gorušicu možete pronaći u dućanima sa
začinima i nisu skupa investicija jer se odlično slažu s jako
puno namirnica, osobito mesa.
Džem možete mazati na kruh, krekere, tost, dodajte ga u hamburger
ili sendvič, uz pečena jaja pa čak i u salatu. Jednom kad ga
probate, znat ćete da mu je mjesto – u svemu!
[blockquote]Priprema:
Slaninu narežite na tanje trake pa je prepržite u tavi dok nije
potpuno hrskava. S obzirom na veću količinu slanine koju treba
prepržiti, napravite to u dva ili tri navrata, nemojte natrpati
tavu.
Slaninu odložite sa strane na tanjur. Odvadite dvije do tri žlice
masnoće na kojoj se slanina pekla, pa očistite tavu od ostatka
masnoće i eventualnih mrvica i komadića slanine koji bi mogli
zagorjeti.
Na zagrijanoj masnoći od slanine prepržite sitno sjeckani luk dok
ne postane staklast. Trake slanine razmrvite u komade pa vratite
u tavu. Dodajte sjeckanu rajčicu i sve ostale začine, poklopite
lonac.
Kuhajte na jačoj vatri dok umak ne zavrije, a zatim smanjite
vatru i kuhajte do 45 minuta. Povremeno promiješajte i pazite da
“džem” ne zagori. Tekućina se mora reducirati i džem mora postati
gust i ljepljiv.
Ostavite ga da se malo ohladi i možete ga konzumirati toplog i
hladnog.
U dobro zatvorenoj teglici, džem možete čuvati u hladnjaku do 2
tjedna iako smo sigurni da će nestati u roku kraćem od dva
dana.[/blockquote]
Izvor: Volim meso