kako su ga pravile naše bake

Recept koji se prenosi generacijama: Evo kako se pravi slavonski ajvar

SiB.hr

Donosimo recept za domaći slavonski ajvar prema receptu kako su ga godinama pripremale naše bake

Ajvar kao jedna od, mnogi kažu, najsloženijih zimnica kad je priprema u pitanju, ima brojne varijante. Uz papriku kao osnovnu namirnicu neki ga prave s patlidžanom, sa ili bez bijeloga luka, drugi će pak dodati senf pa čak i hren.

Čak i kad je u pitanju ocat, neki koriste običan alkoholni, dok će drugi stavljati jabučni ocat pa čak i balzamični ocat.

SiB.hr

No, mi smo napravili pravi domaći slavonski ajvar, kako su ga pravile godinama naše bake. Tek s dodatkom paprike i najosnovnijih dodataka – običan ocat, šećer, sol i ulje.

Najprije je valjalo očistiti šest kilograma paprika, ne samo od kožice, već i svih sjemenki. Iziskuje puno vremena, no ukoliko želite, možete sjemenke, umjesto rukom i nožem, ukloniti pod mlazom vode.

SiB.hr

Potom smo u ručnom stroju za mljevenje mesa samljeli svu papriku, no na rešetki s nešto krupnijim otvorima. Potom smo nauljili dno posude tek toliko da ga prekrije i potom dodali svu papriku.

SiB.hr

Nakon 20 minuta intenzivnog miješanja, dodali smo još tri decilitra ulja i nastavili miješanje sljedeća dva i pol sata.

Potom smo dodali jednu vrhom punu žlicu soli, jednu i pol žlicu alkoholnog octa te jednu vrhom punu žličicu šećera te nastavili s miješanjem dodatnih pola sata.

SiB.hr

Otprilike pola sata prije kraja staklenke smo zagrijali na 100 stupnjeva radi pasterizacije. Potom smo ulili ajvar u staklenke i vratii u pećnicu na oko 60 stupnjeva kako bi se gore uhvatila korica. Prije zatvaranja staklenki gore smo nalili tek malo ulja kako ne bi došlo do kvarenja.

SiB.hr

Posao je, rekle bi mnoge kućanice, složen i dugotrajan. No, nakon što dobijete domaći slavonski ajvar koji i izgledom i okusom podsjeća na djetinjstvo, sav trud se višestruko isplati!

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest