dobar trik

Evo kako da vam mladi luk ostane svjež i do dva tjedna

Zeljko Hladika/PIXSELL

Trik, koji iskusni kuhari nazivaju "prekretnicom", nudi jednostavno rješenje za produljenje roka trajanja mladog luka

Mladi luk neizostavan je sastojak uskrsnog stola. No, što ste ga kupili ili zasadili toliko da vam ga je još ostalo?

Ako želite da vaš svježe ubrani ili kupljeni mladi luk što dulje ostane svjež, postoji jednostavno, ali vrlo učinkovito rješenje koje mnogi kuhari smatraju pravom malom kulinarskom tajnom.

Odmah po dolasku kući, uklonite sve požutjele ili uvenule dijelove te lagano osušite luk pomoću kuhinjskog ručnika kako biste uklonili višak vlage. Sljedeći korak je ključan – mladi luk treba pažljivo zamotati u blago navlažen papirnati ručnik, tako da bude potpuno obuhvaćen.

Trik je u vlažnom papiru

Vlažan papirnati ručnik stvara idealne uvjete za očuvanje svježine. S jedne strane sprječava isušivanje, a s druge regulira vlagu – dovoljno da luk ostane čvrst i sočan, ali bez opasnosti od nakupljanja previše vlage koja može uzrokovati truljenje.

Tako zamotan mladi luk najbolje je čuvati u hladnjaku, bilo u plastičnoj vrećici s patentnim zatvaranjem ili u hermetički zatvorenoj posudi. Ne zaboravite povremeno provjeriti papir – ako se osuši, zamijenite ga svježim kako bi efekt ostao isti.

Ova tehnika čuvanja mladog luka može mu produljiti svježinu i do dva tjedna – bez gubitka okusa i teksture, piše Express.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest