Kupus, jedan od glavnih sastojaka ovog jela, baš kao i limun bogat je vitaminom C
Sarma je jelo koje se, zahvaljujući svojim sastojcima poput kiselog kupusa, mesa i začina, dobro čuva, ali je važno pridržavati se preporučenih rokova kako bi ostala sigurna za konzumaciju. Ljudi s ovog područja teško mogu zamisliti zimu bez sarme.
Ona se većinom kuha u velikim količinama te je, kako mnogi znaju, najfinija kad ostoji. No koliko sarma zapravo smije stajati?
Stručnjaci kažu kako sarmu možemo u frižideru držati do tjedan dana. Čuvajte je u hermetički zatvorenoj posudi kako bi se spriječio ulazak zraka i širenje mirisa. Prije konzumacije, obavezno je dobro zagrijte na visokoj temperaturi kako biste eliminirali potencijalne bakterije. Ipak, ako napravite više, poželjno ju je zamrznuti.
U zamrzivaču sarma može stajati do 3 mjeseca, a evo nekoliko savjeta za čuvanje. Spremite je u plastične posude ili vrećice za zamrzavanje, pazeći da izbacite što više zraka. Ako je moguće, zamrzavajte u manjim porcijama kako biste lakše odmrzavali i koristili samo potrebnu količinu. Pri odmrzavanju, najprije je ostavite u frižideru preko noći, a zatim je dobro zagrijte prije posluživanja. Nikad ne zamrzavajte sarme koje su već jednom bile odmrznute.