Inovativni recepti

Jabuka – dostupna, jeftina i zdrava voćka s kojom možete raditi čuda

Pixabay

Od čipsa i kompota, preko džema, pa sve do različitih vrsta kolača, svaki recept nudi jednostavne i detaljne korake te pristupačne sastojke, čineći jabuke svestranim voćem u vašoj kuhinji

Krenula je sezona jabuka, a ako nemate ideju što pripraviti od njih te istovremeno tražite nešto svježe i inovativno, donosimo vam nekoliko jednostavnih recepata. Iako se čini kako je priprema domaćih obroka od jabuka rezervirana uglavnom za pripadnike starijih generacija, u pitanju su jela koja su, prije svega, izrazito zdrava, a ujedno i brza za spravljanje.

Osim toga, živimo u vremenu u kojemu čak postaje i svojevrsni trend hraniti se zdravo. Često upravo takva prehrana iziskuje mnogo istraživanja i veće financijske troškove, no jabuke su jedne od najdostupnijih i najjeftinijih voćki (na osječkoj se tržnici trenutno mogu pronaći i po cijeni od 0,60 do 1,20 eura po kilogramu). Iznosi njihovih cijena nisu pretjerano viši ni u trgovačkim centrima, pa nema razloga da ne iskoristite barem neki od sljedećih recepata.

Čips od jabuka

Kada se zaželite grickalica dok, primjerice, gledate film, a vani pada jesenska kiša, umjesto da posegnete za klasičnim kokicama, flipsom ili čokoladom, možete ispeći čips od jabuka. Za to će vam trebati samo jedan sastojak – otprilike dva kilograma jabuka (najbolje zlatni delišes).

Jabuke operite, očistite od jezgre i sjemenki te izrežite na tanke ploške debljine jednoga milimetra. U tepsiju stavite papir za pečenje i na njega posložite isjeckane kriške. Pecite jabuke otprilike sat vremena na 100 °C na programu vrućeg zraka, odnosno sve dok ne postanu hrskave.

Ako vam je ipak predugo čekati na to da se čips ispeče u pećnici, isto možete učiniti i u mikrovalnoj, iako to nije najzdravija varijanta. Manju količinu jabuka postavite na tanjur te ju podgrijavajte nekoliko minuta, odnosno sve dok se rubovi njihovih ploški ne budu počeli savijati. Kada se to bude dogodilo, izvadite kriške iz mikrovalne, okrenite ih na drugu stranu i vratite u pećnicu na otprilike minutu, nakon čega ih postavite u plastičnu posudu i ostavite da se ohlade.

Kako bi vam čips bio ukusniji, možete ga začiniti mljevenim cimetom, medom, limunovim sokom ili otopljenom tamnom čokoladom. Njegova je prednost ta što može stajati i do tjedan dana od pripreme u hermetički zatvorenim plastičnim ili staklenim posudama ili pak plastičnim vrećicama s nepropusnim zatvaračem. Također, kalorijska je vrijednost domaćega čipsa mnogo manja u odnosu na kupovni koji na 100 grama može sadržavati i od 270 do 380 kalorija, a kućni njih svega 150 bez dodataka.

Pexels

Izvorni je recept za čips od jabuka dostupan na poveznici.

Kompot od jabuka

Jedan je od najpoznatijih recepata s jabukama onaj vezan uz kompot od navedenih voćki. Za njegovu će vam pripremu trebati svega 25 minuta, a riječ je o ukusnom obroku kojega lako možete poslužiti umjesto kave, čaja ili gaziranog napitka.

Namirnice su koje ćete koristiti 500 grama jabuka, 500 mililitara vode, 40 grama šećera, vrećica vanilin šećera, polovina limuna i štapić cimeta u kori. Jabuke prvo operite, ogulite, očistite i narežite na kriške koje ćete potom staviti u kipuću vodu.

U nju dodajte šećer, vanilin šećer, limun isjeckan na kolutiće i štapić cimeta. Sve zajedno kuhajte deset do 15 minuta te zatim ohladite, nakon čega je jelo spremno za posluživanje.

Pexels

Ako ga nećete odmah konzumirati, kompot od jabuka zatvorite u staklenku te ga čuvajte u hladnjaku maksimalno dva tjedna. Originalni recept za njegovu pripremu potražite ovdje.

Džem od jabuka

Unatoč tome što marmeladu većina ljudi povezuje s marelicom ili šljivom, istu možete napraviti i od jabuka, i to na vrlo jednostavan način. Sve je što vam je potrebno za njezinu pripremu dva kilograma jabuka, 100 mililitara vode, limunov sok, kilogram šećera, dvije žličice cimeta, dvije vrećice vanilin šećera i 50 grama želina.

Oprane, oguljene i očišćene jabuke izrežite na komadiće, prelijte vodom i limunovim sokom te kuhajte poklopljene na umjerenoj vatri sve dok ne omekšaju. Usitnite ih potom štapnim mikserom, a zatim im dodajte šećer, cimet i vanilin šećer te kuhajte smjesu dok ne prokuha. Nakon dodavanja želina, smjesu nastavite kuhati još nekoliko minuta, uz lagano miješanje.

Dobivenu marmeladu ulijte u staklenke, poklopite i ohladite, a potom koristite kao nadjev za palačinke, za mazanje na kruh ili pak u pripremi raznih vrsta kolača.

Pexels

Izvorni recept za džem od jabuka pročitajte na poveznici.

Prevrnuti kolač od jabuka

Svima koji ipak vole ponešto složenije kulinarske recepte, i to ponajprije za slastice, nudimo uputu za pripremu slasnog prevrnutog kolača od jabuka koji će okusom oduševiti vaše ukućane. Čak i ako niste nužno ljubitelji navedenih voćki, u kombinaciji sa svim ostalim sastojcima zasigurno će vam se svidjeti njihov okus.

Za pripremu spomenutog kolača trebat će vam, stoga, četiri jabuke izrezane na šnite, 115 grama otopljenog maslaca, šalica smeđeg šećera i dvije male žlice cimeta. U biskvit pak idu četiri jajeta, šalica šećera, polovina male žlice soli, dvije male žlice ekstrakta od vanilije, malo više od šalice ulja, šalica jogurta, dvije oprane, oguljene, očišćene i naribane jabuke, tri šalice brašna i dvije male žlice praška za pecivo.

U tepsiju veličine 40 x 26 centimetara saspite otopljeni maslac preko kojega potom pospite mješavinu cimeta i smeđeg šećera. Na smjesu poredajte izrezane jabuke i stavite ih na stranu.

Za biskvit pjenasto umutite jaja, šećer, sol i ekstrakt od vanilije. Smjesi zatim dodajte ulje, jogurt i ribane jabuke te na kraju brašno izmiješano s praškom za pecivo. Sve izmiksajte sve dok se sastojci ne sjedine, a potom pripremljeno tijesto prelijte preko jabuka.

Kolač pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 °C 40 do 45 minuta, nakon čega ga pustite da odstoji oko pet minuta te zatim preokrenite na veći tanjur. Može se poslužiti topao ili hladan, ovisno o vlastitom ukusu i preferencijama, a na njega još možete posipati i cimet u prahu.

Pexels

Originalni recept za njegovu pripremu pronađite ovdje.

Starinski koh od jabuka

Obrok je sličan spomenutom kolaču od jabuka svakako starinski koh koji se uglavnom pravi za više osoba te je dosta zasitan. Tako će vam za koh za osmero ljudi trebati kilogram jabuka, nekoliko žlica šećera (ovisno o ukusu), četiri žumanjka i bjelanjka, vrećica vanilin šećera, naribana korica limuna, četiri žlice brašna, pet decilitara mlijeka i dvije žlice marmelade.

Jabuke operite, očistite, ogulite, narežite na kockice te stavite u posudu za dinstanje zajedno sa šećerom. Dinstajte ih 15 do 20 minuta, ovisno o njihovoj čvrstoći te sve dok ne puste sok, nakon čega ih istresite u vatrostalnu posudu.

Za kremu umutite žumanjke, oba šećera, limunovu koricu i brašno. Dobivenu smjesu umiješajte u pola litre provrelog mlijeka te ju kuhajte nekoliko minuta, uz stalno miješanje i obraćanje pozornosti na gustoću koja bi trebala biti poput pudinga. Kada je krema kuhana, prelijte ju preko jabuka.

Umućeni čvrsti snijeg od bjelanjaka i marmelade izmiksajte i prelijte preko kreme, nakon čega se kolač peče u pećnici na 180 °C 20 minuta, odnosno sve dok se lijepo ne zarumeni. Poslužite ga hladnoga, a njegov izvorni recept potražite na poveznici.

Pexels

Sezona jabuka vidljivo donosi brojne mogućnosti za pripremu ukusnih i zdravih obroka. Od čipsa i kompota, preko džema, pa sve do različitih vrsta kolača, svaki recept nudi jednostavne i detaljne korake te pristupačne sastojke, čineći jabuke svestranim voćem u vašoj kuhinji. Uživite se, stoga, u kuhanje te otkrijte nove načine na koje možete unaprijediti svoju prehranu s jabukama i uživati u navedenim hranjivim plodovima.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest