SiB Plus / Prozor u dom

Božićni medenjaci od kartona

Božićni medenjaci od kartona

Bliži se, bliži vrijeme kada najviše pažnje posvećujemo dekoraciji našeg doma. Možda je vrijeme da se konačno pokušamo oduprijeti želji za mahnitom kupovinom sjajnih plastičnih ukrasa koji nas mame s polica trgovačkih centara.

Evo jedne male i zanimljive ideje kako iskoristiti karton za ukrase za bor. Ujedno ćemo dokazati da smo i ekološki svjesni i da možemo iskoristiti otpadni karton. Izrada je jednostavna pa u nju možete uključiti i svoju djecu, a to je priznat ćete, potpuno u duhu Božića kao najvećeg obiteljskog blagdana!

medenjaci 3Slika 3

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Potrebni su vam: ambalažni karton, škare, ljepilo, akrilne boje, kontur boje, kist, modle za kolače i ukrasna traka.

Karton može biti najobičniji od neke kutije ili kupite valoviti kojeg ima u papirnicama. Akrilne boje postoje i u malim bočicama (za ovu namjenu najbolje su one sjajne s oznakom lak boja). Kontur boje su u malim tubicama za precizno nanošenje, ima ih u hobi-trgovinama, ali sam ih vidjela i u npr. Intersparu. Ovim bojama se mogu slobodno igrati i djeca jer se lako čiste običnom vodom. Možete iskoristiti i tempere iz školske torbe.

medenjaci 5

Prvo po modlicama za kolače iscrtajte oblike – srca, zvjezdice, boriće, čončike... i izrežite ih škarama.

Obojajte karton bojama, ja sam koristila bijelu, crvenu i zlatnu.

Polijepite kartone. Za jedan kolačić potrebna su vam najmanje tri sloja. Iz toga vidite da ne treba bojati baš sve oblike jer neki dolaze u sredinu pa se ne vide.

medenjaci 1

Na kraju se poigrajte kontur bojama i ocrtajte rubove, nacrtajte cvjetiće, zvjezdice, točkice, sve što vam padne na pamet. Za sušenje treba barem pola sata, ubrzajte sušenje uz pomoć fena.

Provucite mašnicu kroz probušenu rupicu i napravite omčicu za bor. Možete polijepiti i perlice, razrezane bademe ili posuti kristal šećerom (prvo nanesite uhu-ljepilo).

medenjaci 6

Ovako napravljene kolačiće koristite kao ukrase za bor, za adventski vijenac ili uzmite štapiće za ražnjiće pa na njih nabodite kolačiće. Ovakve možete staviti u vazu ili nekakav suhi aranžman.

Medenjake iskoristite i kao ukras za vrećice za poklone koje ćete sami napraviti.Od kockaste ili neke druge zgodne tkanine sami sašijte vrećice grubim bodom ručno, bolje tako čak i ako imate šivaču mašinu. Dodajte medenjak i to je to!

medenjaci 2

Piše: Maja Zovko
www.prozorudom.com

   


Izdvojeno

Reci što misliš!