SiB Plus / Prozor u dom

Sindrom praznih zidova

Sindrom praznih zidova

Pati li možda i vaš stan od SPZ (Sindroma praznih zidova)?

Pati li možda i vaš stan od SPZ (Sindroma praznih zidova)?

Najlakši način za popuniti prazne zidove je povješati umjetničke slike, no možda njima niste skloni ili su vam naprosto preskupe. Tu su i obiteljske fotografije, no možda ste više raspoloženi za jedno od jeftinih i nadasve originalnih 10 rješenja koje vam donosimo ovaj put.

1. Poster od role tapeta

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zanimljivu tapetu jednostavno učvrstite s dvije letvice i objestite na zid. Motiv može biti i krupniji i jačih boja, pogotovo ako su vam zidovi neutralni.

slika 1

2. Porculanski vintage tanjuri

Malo pregledajte kredence svojih baka, sigurna sam da se u njima kriju pravi porculanski vintage dragulji. Tanjure možete također potražiti i na sajmu antikviteta ili na buvljaku.

Za ovu ideju biti će vam potrebno malo i rada ako sami želite napraviti okvire za tanjure ili se poslužite trikom: kupite već gotove okvire za fotografije ili slike koje ćete malo prilagoditi. Morat ćete izbaciti prednje staklo a na pozadinu stavite ukrasni kvalitetniji papir, imate ih npr. u mapama ili pojedinačno u svakoj boljoj papirnici. Malo ćete morati prilagoditi okvire zbog izbačenog stakla, ali nije strašno puno posla!

Tanjur priljepite nekim boljim montažnim ljepilom i to je to. Meni je ovo jedna od dražih ideja moram priznati.

slika 2

3. Slike od ukrasnog (japanskog) papira

Ove jednostavne "slike" napravljene su od cijenjenog japanskog washi papira. Ovaj papir u japanskoj tradiciji spada gotovo u umjetnost i nije ga baš kod nas lako pronaći. U papirnicama ili hobby centrima pokušajte pronaći neki drugi kvalitetniji (npr.rižin) koji bi vam motivima bio zanimljiv. Presvući možete prazna platna za slikanje (ima ih u hobi centrima, ali i u Intersparu npr.) ili nekakve druge zanimljive plosnate kutije istih ili različitih oblika (npr. kutije za pizze ili bombonijere koje malo učvrstite)

slika 3

4. Stare gramofonske ploče

Imate gomilu starih ploča, a gramofon je odavno završio na tavanu ili na otpadu? Evo prilike da uramite idole iz mladosti. Osim što podsjećaju na nagrade "zlatna ploča" za prodanih milijun i nešto primjeraka prilika su i da se podsjetite "lijepih davnih vremena kada se još stvarala dobra glazba".

Predivne retro relikvije!

slika 4

5. Uramljeni ručni radovi

Evo još jednog prekrasnog vintage prijedloga.

Prekopajte ormare i pronađite stare ručne radove vaših mama i baka te ih uramite. Ako vam je žao izrezivati komade stolnjaka potražite ih na buvljacima, nude se po zbilja smiješnim cijenama.

slika 5

6. Jabuke (ili kruške) na 101 način

Odlučite se za jedan motiv koji vam je zanimljiv, ovdje su prikazane jabuke, ali to može biti i neko drugo voće, cvijet ili npr. mace ako ih volite. Objesite na zid sve stvarčice koje vam se učine zanimljivim. Na slici su umjetničke slike, ručni rad, poslužavnik, reprodukcije i porculanski tanjur sa samo jednom temom – jabukama! Možete staviti i vlastite fotografije.

Evo i slične ideje za ljubimce pasa.

slika 6

7. Patchwork od tapeta

Za ovaj patchwork potrebno vam je nekoliko rola različitih tapeta. Poigrajte se bojama i motivima, ali pazite da opet sve bude na neki način skladno. Ako imate otpada polijepite ih i na okvire za fotografije.

Ja bih recimo umotala u tapete i neke knjige na policama. Obavezno stavite i naljepnicu naprijed ako želite, neku vintage koju možete skinuti s interneta i otprintati, pa starinskim rukopisom napisati naslov.

slika 7

8. Uramljene tapete

Ostatak tapete ili čak kvalitetne tkanine (recimo od draperije) iako na prvi pogled djeluje banalno učinit će da zid ipak djeluje bolje nego da je prazan.

slika 8

9.Vintage maramice

Ne baš tako davno ove maramice bile su obavezan dio svake damske torbice ili muškog džepa. Ako pitate mlađe generacije sigurna sam da će vam u čudu reći da nisu nikad postojale, pa postoje papirne!

slika 9

10. Pletene košarice

Ručno pletene košarice raznih oblika na zidu će se savršeno uklopiti u country ili shabby stil ili i u sasvim moderan interijer ako želite unijeti malo drugačiji detalj.

slika 10

Imate li vi možda neku originalnu ideju? Podijelite je s nama!

Tekst: Maja Zovko (www.prozorudom.com)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!