Boja, miris i okus = vrhunska rakija

Boja, miris i okus = vrhunska rakija

Od Dalmacije, Istre, Podravine preko cijele Hrvatske, do Slavonije su stigle voćne rakije raznih okusa. Šljiva, kruška, jabuka, grožđe, breskva, pa čak i rogač samo su neke od njih čiji su uzorci danas kušani i ocijenjeni na tradicionalnom edukacijskom natjecanju u kvaliteti voćnih rakija u HGK – Županijskoj komori Osijek.

Boja, miris, okus – neki su od kriterija u
odabiru najbolje rakije. S obzirom na veliki broj preistiglih
uzoraka, ocjenjivanje nije bilo nimalo lako.

Ove godine imamo rekordnih 171 uzorak, 25% više u odnosu na
prethodne godine s tim da svake godine raste sve veći broj
uzoraka što ukazuje na jedan značaj ove manifestacije gdje i mi
kao HGK smatramo da postoji jedan veliki gospodarski potencijal
upravo u tom segmentu gospodarstva
, rekao je Ernest
Nađ
ispred HGK Županijske komore Osijek.

Nad dodaje kako je neophodno podići kvalitetu u
proizvodnji voćnih rakija
, što je kaže, nemoguće bez
znanstvenih institucija poput Prehrambeno tehnološkog fakulteta s
kojima Komora ima odličnu suradnju. Za proizvođače je važno i da
se upoznaju sa zakonskom regulativom.

Dijelimo jedno veliko zadovoljstvo da je negdje kad je stupio
ovaj zakon o trošarinama negdje gotovo 4.000 proizvođača
prijavilo svoje kazane što ukazuje na jednu ozbiljnost situacije
da se ti proizvođači moraju pripremiti za EU i da je to jedini
put kojim se oni danas-sutra moraju voditi
, dodao je Nađ.

Svi proizvođači koji su sudjelovali na natjecanju, dobit će
analizu kvalitete svojih proizvoda što im može pomoći da ih
poboljšaju. A tko je pobjednik, doznat ćemo 25. ovog mjeseca kada
će se u Semeljcima održati svečana dodjela priznanja.

{youtube}LCt-yzWBOFQ{/youtube}

Tekst i video: STV

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari