PechaKucha 5. listopada prvi put u Osijeku

PechaKucha Night (PKN) su inspirativne i brze prezentacije zanimljivih kreativaca, neformalan prostor za predstavljanje i druženje te oživljavanje urbane kulture grada, a nakon Zagreba imati ćemo ga priliku vidjeti i u Osijeku.  

PechaKucha Night (PKN) su inspirativne i brze prezentacije zanimljivih kreativaca, neformalan prostor za predstavljanje i druženje te oživljavanje urbane kulture grada, a nakon Zagreba imati ćemo ga priliku vidjeti i u Osijeku.

296809_493652550646993_1499055062_n.jpg

Koncept PechaKucha Night osmislili su arhitekti Astrid Klein i Mark Dytham (Klein/Dytham Arhitecture) u Tokiju 2003. godine. Naziv PechaKucha potječe od japanske riječi “ペチャクチャ” koja u prijevodu znači “ćaskanje“. PKN se trenutno organizira u 342 grada diljem svijeta, a broj gradova je u stalnom porastu.

Ovaj projekt po prvi puta u Osijeku održati će se 5. Listopada 2012. s početkom u 20:20.

O konceptu:

PechaKucha Night večeri su neprofitnog tipa, te funkcioniraju na način da se svaki puta okupljenoj publici predstavi desetak kreativnih ljudi, neovisno o području djelovanja. Ideja prezentacije kreativaca je ispričati što rade, što ih inspirira i kakvo su iskustvo stekli, te ga podijele s prisutnima. Nakon prezentacije nema pitanja i odgovora, to slijedi na kraju, uz glazbu i druženje.

Uspješnost ovih prezentacija temelji se na strogim pravilima: svatko tko se predstavlja na raspolaganju ima točno 20 svojih vizualnih materijala i 20 sekundi za priču o svakom od njih, odnosno 20×20 točno 6 minuta i 40 sekundi slave prije nego na red stiže sljedeći kreativac.

Navedena pravila tako prezentacije čine sažetima, razinu interesa stalno drže na vrhuncu te pružaju većem broju ljudi priliku da se predstave u istoj večeri.

PechaKucha Night se u Hrvatskoj i okolici održava od siječnja 2009. godine kada su inicijativu u Zagrebu povukli dizajneri, arhitekti i kreativci poput Bruketa&Žinić, Rasadnik, 3LHD, komakino i Lana Cavar. Do danas je održano dvanaest PechaKucha večeri u Zagrebu, sedam večeri u Rijeci te tri večeri u Splitu. U lipnju 2009. godine na 3. PechaKuchi organiziranoj u Rijeci, prezentiran je i naš projekt 100 lica stolica iza kojeg stoji Udruga za kreativnu borbu protiv vjetrenjača, MIT dizajn studio i lega-lega.

Zašto Osijek?

Kako Osijek te istočni dio Hrvatske i okolice ima veliki broj mladih, talentiranih i hvale vrijednih kreativaca, ovom gradu bi također trebao događaj ovakvog tipa. Sjajni projekti ostaju nedovršeni, javnost nije upoznata s radom mladih kreativaca, a mjesta za promociju i prezentaciju treba biti daleko više.

Osim toga u zadnjih nekoliko godina najbolje stvari i jedna od najvećih promocija grada Osijeka bila je upravo iz umjetnosti i kulture. 

Tko su organizatori?

PechaKucha Night Osijek organiziraju: 100lica, Mirta Matešić, Boris Matešić, Marin Balaić i Leo Vinković

Prezentatori?

Lisnati odred, Marko Pavlovic, Filip Bojovic, Zeljko Riha, Matija Drozdek, Nikola Bojic, Akos Huttera, Damir Prizmic, Petra Cicvaric i Marko Djeska

Gdje i kada?

Kino Urania – 05.10.2012. u 20:20h

Pogledajte i kako je to izgledalo na PechaKucha Night Zagreb (Vol.11)

Više informacija možete dobiti na službenoj facebook stranici ili na portalu SiB.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari