Trebalo je proći više od 40 godina pa da Osijek dobije novu tvornicu. Naime, nikada u industrijskoj povijesti toga grada nije se dogodila tolika "vremenska rupa” između stvaranja novih tvornica.
Proteklo razdoblje moglo bi se nazvati svojevrsnom crnom rupom
osječkog gospodarstva s obzirom na činjenicu koliko je tvornica
iz različitih djelatnosti otišlo u povijest.
Stoga je još značajnije da se ovih dana privodi kraju
instaliranje svih pogona u osječkoj tvornici čokolade i bombona –
Kandit. Nova je tvornica izgrađena doslovce na livadi u osječkoj
istočnoj industrijskoj zoni i odlično je prometno pozicionirana.
Ukupna površina tvornice od 23.000 četvornih metara uključuje
skladište repromaterijala, proizvodnju, pakiranje, skladište
gotove robe i uredske prostore, a vrijednost investicije će biti
između 22 i 23 milijuna eura. Konačna vrijednost ovog ulaganja u
detalje će se znati početkom ljeta kada sa stare lokacije bude u
cijelosti završeno preseljenje. Naime, dio postojećih proizvodnih
linija, kupljenih prije nekoliko godina, seli se na novu
lokaciju, a istovremeno se montira novokupljeni pogon.
Sve u godinu dana
O tome koliko su ozbiljno i odgovorno u Kanditu pristupili ovom
poslu, svjedoči i činjenica kako je od početka građevinskih
radova i postavljanja kamena temeljca 16. ožujka 2013. godine pa
do početka prve probne proizvodnje prošlo samo godinu dana.
Prema riječima Marijane Javorović, komercijalne
direktorice Kandita, 27. ožujka ove godine u novoj je tvornici
proizveden prvi bombon – Kandit Mentol zeleni – i time je
započela probna proizvodnja i testiranje bombonskih proizvodnih
linija.
“Probni proizvodi svojom su kvalitetom zadovoljili visoke
kriterije, te je sredinom travnja započela i proizvodnja za
tržište. Odmah po montiranju, sličnu proceduru su prošle i linije
za proizvodnju čokoladnih prozvoda poput Rum pločica, Choco
banana i Pralina. Do kraja lipnja očekujemo da će se kompletna
proizvodnja preseliti na lokaciju nove tvornice i time će u
cijelosti započeti novi razvojni ciklus Kandita”, istaknula
je Marijana Javorović.
Činjenica da je u građevinskom i tehnološkom smislu izgrađena
nova tvornica svakako je važna. Međutim, ona sama po sebi ne mora
značiti puno na tržištu. Ove svoje riječi za Privredni vjesnik je
objasnio Mario Müller, direktor Kandita.
“Novi Kandit je ono što Kandit zaista predstavlja na tržištu.
To je prava vrijednost jer novu tvornicu svatko može napraviti –
dobiti kredit u banci i izgraditi tvornicu nečega. Međutim, pravo
je pitanje koliko je tvoja roba cijenjena na tržištu. Tržište je
prava baza za ovu tvornicu. Mi smo u Kanditu i u staroj tvornici
napravili značajne tržišne iskorake u posljednje gotovo tri
godine. Nova tvornica samo dodatno otvara mogućnosti da nastavimo
tim tempom. Cilj nam je da od Kandita napravimo pravog
regionalnog igrača u proizvodnji čokolade i bombona. Nova
tvornica otvara takve mogućnosti koje smo unatrag dvije-tri
godine započeli i na staroj lokaciji”, kaže Müller.
Nove razvojne mogućnosti
Nova tvornica će svakako omogućiti kvalitetniju proizvodnju, ali
i širenje asortimana koje se već sada može primijetiti na
policama trgovina.
Inače, u Kanditu je zaposleno 340 ljudi, a
sukladno potrebama proizvodnje, zapošljavaju i sezonske radnike.
A kako naglašavaju u Upravi Kandita, u ovom trenutku
nitko ne razmišlja o otpuštanju dosadašnjih radnika, nego o tome
koliko će dodatnih sezonaca zaposliti. Konačan odgovor
na ovo pitanje, kao i na pitanje kako će izgledati osječki Kandit
u svojih drugih stotinu godina – dat će tržište.
Čokolade od zrna kakaovca
Jedna od manje poznatih karakteristika i starog i novog Kandita
je i to da proizvode čokoladu od zrna kakaovca umjesto od
kakao-bloka.
“Jedini smo u čitavoj regiji koji svoju proizvodnju čokolade baziramo na zrnu kakaovca, a ne na kakao-bloku koji je već poluproizvod. Dakle, naš finalni proizvod nastaje izravno od odabrane kvalitetne sirovine”, kaže Marijana Javorović.
Tekst: Privredni.hr