Kandit: Nova tvornica i nove ambicije

Trebalo je proći više od 40 godina pa da Osijek dobije novu tvornicu. Naime, nikada u industrijskoj povijesti toga grada nije se dogodila tolika "vremenska rupa” između stvaranja novih tvornica.

Proteklo razdoblje moglo bi se nazvati svojevrsnom crnom rupom osječkog gospodarstva s obzirom na činjenicu koliko je tvornica iz različitih djelatnosti otišlo u povijest.

Stoga je još značajnije da se ovih dana privodi kraju instaliranje svih pogona u osječkoj tvornici čokolade i bombona – Kandit. Nova je tvornica izgrađena doslovce na livadi u osječkoj istočnoj industrijskoj zoni i odlično je prometno pozicionirana. Ukupna površina tvornice od 23.000 četvornih metara uključuje skladište repromaterijala, proizvodnju, pakiranje, skladište gotove robe i uredske prostore, a vrijednost investicije će biti između 22 i 23 milijuna eura. Konačna vrijednost ovog ulaganja u detalje će se znati početkom ljeta kada sa stare lokacije bude u cijelosti završeno preseljenje. Naime, dio postojećih proizvodnih linija, kupljenih prije nekoliko godina, seli se na novu lokaciju, a istovremeno se montira novokupljeni pogon.

Sve u godinu dana

O tome koliko su ozbiljno i odgovorno u Kanditu pristupili ovom poslu, svjedoči i činjenica kako je od početka građevinskih radova i postavljanja kamena temeljca 16. ožujka 2013. godine pa do početka prve probne proizvodnje prošlo samo godinu dana.

Prema riječima Marijane Javorović, komercijalne direktorice Kandita, 27. ožujka ove godine u novoj je tvornici proizveden prvi bombon – Kandit Mentol zeleni – i time je započela probna proizvodnja i testiranje bombonskih proizvodnih linija.

“Probni proizvodi svojom su kvalitetom zadovoljili visoke kriterije, te je sredinom travnja započela i proizvodnja za tržište. Odmah po montiranju, sličnu proceduru su prošle i linije za proizvodnju čokoladnih prozvoda poput Rum pločica, Choco banana i Pralina. Do kraja lipnja očekujemo da će se kompletna proizvodnja preseliti na lokaciju nove tvornice i time će u cijelosti započeti novi razvojni ciklus Kandita”, istaknula je Marijana  Javorović.

Činjenica da je u građevinskom i tehnološkom smislu izgrađena nova tvornica svakako je važna. Međutim, ona sama po sebi ne mora značiti puno na tržištu. Ove svoje riječi za Privredni vjesnik je objasnio Mario Müller, direktor Kandita.

“Novi Kandit je ono što Kandit zaista predstavlja na tržištu. To je prava vrijednost jer novu tvornicu svatko može napraviti – dobiti kredit u banci i izgraditi tvornicu nečega. Međutim, pravo je pitanje koliko je tvoja roba cijenjena na tržištu. Tržište je prava baza za ovu tvornicu. Mi smo u Kanditu i u staroj tvornici napravili značajne tržišne iskorake u posljednje gotovo tri godine. Nova tvornica samo dodatno otvara mogućnosti da nastavimo tim tempom. Cilj nam je da od Kandita napravimo pravog regionalnog igrača u proizvodnji čokolade i bombona. Nova tvornica otvara takve mogućnosti koje smo unatrag dvije-tri godine započeli i na staroj lokaciji”, kaže Müller.

Nove razvojne mogućnosti

Nova tvornica će svakako omogućiti kvalitetniju proizvodnju, ali i širenje asortimana koje se već sada može primijetiti na policama trgovina.

Inače, u Kanditu je zaposleno 340 ljudi, a sukladno potrebama proizvodnje, zapošljavaju i sezonske radnike. A kako naglašavaju u Upravi Kandita, u ovom trenutku nitko ne razmišlja o otpuštanju dosadašnjih radnika, nego o tome koliko će dodatnih sezonaca zaposliti. Konačan odgovor na ovo pitanje, kao i na pitanje kako će izgledati osječki Kandit u svojih drugih stotinu godina – dat će tržište.

Čokolade od zrna kakaovca

Jedna od manje poznatih karakteristika i starog i novog Kandita je i to da proizvode čokoladu od zrna kakaovca umjesto od kakao-bloka.

“Jedini smo u čitavoj regiji koji svoju proizvodnju čokolade baziramo na zrnu kakaovca, a ne na kakao-bloku koji je već poluproizvod. Dakle, naš finalni proizvod nastaje izravno od odabrane kvalitetne sirovine”, kaže Marijana Javorović.

Tekst: Privredni.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari