Novo mjesto za savršeni vid

Provjerili smo vid u futurističkoj ordinaciji u centru Osijeka s najsuvremenijim uređajima i ljubaznim osobljem

Ivica Benić/SiB.hr

ZEISS Vision Expert nudi spoj vrhunske kvalitete naočalnih leća, visoku razinu znanja educiranih stručnjaka i najmodernije tehnologije za analizu vida

U centru Osijeka nedavno se otvorio novi ZEISS Vision Expert, inovativno i jedinstveno mjesto u Slavoniji i Baranji za rješavanje problema s vidom i dioptrijom, otvoreno nakon ZEISS Vision Centra u Gundulićevoj ulici u Zagrebu.

Prije svega, ZEISS Vision Expert nudi spoj vrhunske kvalitete naočalnih leća, visoku razinu znanja educiranih stručnjaka i najmodernije tehnologije za analizu vida. Osim toga, njihova je cjelokupna usluga personalizirana i oblikovana prema potrebama svakoga klijenta, pa u svojemu radu njeguju holistički, individualni i detaljni pristup.

Kako bih se uvjerila u istinitost navedenih tvrdnji, centar sam posjetila i ja, gdje su mi tri stručnjakinje u sat vremena detaljno i besplatno provjerile vid kroz osam koraka.

Prvi je korak bio upoznavanje klijenta i njegovih navika

Analizu vida započeli smo opuštenim razgovorom s optometristicom koja mi je postavila pitanja vezana uz osobne podatke, ali i o posljednjim kontrolama vida, učestalosti korištenja naočala i zadovoljstvu trenutnim naočalama, mojemu zanimanju, načinu na koje provodim dan i eventualnim zdravstvenim problemima koje imam.

”Jako nam je važno ispitati svaki detalj o klijentu kako bismo dobili cjelokupnu sliku o njemu i na temelju nje prilagodili jedinstveni dizajn naočalnih leća sa savršenom korekcijom vida. Svakom klijentu, stoga, pristupamo individualno jer je svaki od njih različit te se nosi s različitim životnim navikama i zdravstvenim poteškoćama koje, u konačnici, utječu na kvalitetu vida”, pojasnila je stručnjakinja.

Razgovor s optometristicom; FOTO: Ivica Benić/SiB.hr

Nakon obavljenog razgovora, ušli smo u ordinaciju koja mi se, po svojoj suvremenoj opremljenosti, naizgled učinila kao svemirski brod, a gdje me dočekala druga optometristica. Ona je pak zadužena za drugi, treći i četvrti korak u procesu analize vida, no prvo mi je načinila preciznu mapu očiju na uređaju i.Profiler®plus.

”Riječ je o uređaju koji nudi sveobuhvatni profil vida, provodeći 1.500 mjerenja za svako oko i skeniravši ga u svega nekoliko sekundi. Pomoću njega tako ispitujemo kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam. Također, osobitost je uređaja provjeravanje kako naš vid funkcionira noću i u sumraku”, kazala je stručnjakinja.

Proces je bio brz, ugodan i bezbolan

Uređaj je zapravo vrlo jednostavan, kao i cijeli proces koji smo proveli brzo i bezbolno, bez proširivanja zjenica, a sve što sam trebala činiti jest gledati u crveni balon na vrući zrak koji se vidio kroz leću. Svi dobiveni podatci o mojemu vidu poslani su zatim na računalo, nakon čega sam bila upućena na zdravstveni pregled očiju pomoću biomikroskopa, gdje mi je utvrđen savršeni vid, uz preporuku kontrole jedanput godišnje.

”U slučajevima u kojima uočimo prisutna oštećenja, savjetujemo klijente da se obrate specijalistu oftalmologije”, navela je stručnjakinja.

Provjera oštrine vida i prostorne percepcije na uređaju ZEISS Visuphor 500; FOTO: Ivica Benić/SiB.hr

Pregled se nastavio analizom performansi vida, odnosno subjektivnim utvrđivanjem dioptrije uz pomoć uređaja ZEISS VISUPHOR 500. Optometristica je naglasila važnost preciznog određivanja dioptrije, o čemu, u konačnici, ovisi kvaliteta vida pojedine osobe.

Odabrala sam naočale prilagođene svojem izgledu i potrebama

S dobivenim informacijama o svojoj dioptriji, poslana sam natrag optometristici s početka analize vida koja mi je pomogla izabrati okvir naočala, potpuno prilagođen mojim željama i zdravlju očiju. Provela me kroz uistinu široki asortiman različitih dioptrijskih okvira te mi dala savjete o tome koje bi mi naočale najbolje pristajale s obzirom na moj izgled.

”Vrlo je važno izabrati naočale sa čijim će izgledom klijent biti zadovoljan jer iste su danas dio osobnosti te modni dodatak. Naime, naočale mogu istaknuti crte lica ili ih pak posve izmijeniti, pa je dobro da su prilagođene vašoj osobnosti i stilu, za čime mi težimo”, rekla je stručnjakinja.

Odabiranje okvira naočala; FOTO: Ivica Benić/SiB.hr

Međutim, rečeno mi je kako puni potencijal svojih naočala mogu otkriti samo u slučajevima u kojima se iste precizno postave, u čemu nam je pomogao uređaj VisuFit 1000. Pomoću njega, skenirana mi je glava i izrađen svojevrsni avatar lica na računalu u okviru kojega je moguće jasno određivanje udaljenosti između očiju i nosa, oblika nosa te nagiba glave. Navedeni se korak radi sa ciljem prilagođavanja leća obliku vašega lica.

”Riječ je o inovativnom sustavu za centriranje u koji je ugrađeno devet kamera kako bi se uspjeli uzeti točni parametri i oblikovati naočalne leće po klijentovim mjerama. Nakon fotografiranja, dobijemo sliku po kojoj centriramo vaše oči s okvirom i po tome biramo naočalne leće. Hoće li biti u pitanju jednojakosne ili višejakosne, ovisi o dobi, željama i potrebama klijenta, no svakako je proces uvelike olakšan zahvaljujući spomenutoj tehnologiji”, istaknula je stručnjakinja.

Skeniranje lica uređajem VisuFit 1000; FOTO: Ivica Benić/SiB.hr

Dodala je kako je, nažalost, u većini optika mjerenje i dalje manualno, a ako optičar promaši centriranje za svega dva milimetra, to može dovesti do gubitka optičkih performansi leće do čak 40 posto, što navedeni uređaj čini još važnijim dijelom cjelokupnog procesa analize vida.

Preostalo je bilo još samo izabrati sloj inovativnih leća 

Iako se činilo kako smo gotovi sa svime, optometristica mi je još pokazala i brojne dodatne značajke leća i njihov široki raspon u različitim razinama kvalitete – od ”standardnih” do ”inovativnih”. U ponudi su se tako našle čak i sunčane naočale s različitim dioptrijama i zaštitom od UV zračenja.

”Jako smo ponosni i na ClearView jednojakosne naočalne leće koje predstavljaju novu tehnologiju leća koje daju tri puta širu zonu bistrog vida od centra leće ka periferiji u odnosu na standardne jednojakosne leće. Navedene su leće također 16 % tanje i 49 % ravnije u odnosu na sferne jednojakosne leće, što je iznimno bitno kod visokih dioptrija. Tu su još i PhotoFusion X leće koje brzo potamne i brzo posvijetle, ovisno o količini UV zraka te sunčane AdaptiveSun leće u različitim bojama”, opisala je stručnjakinja, dodavši kako je u tijeku akcija u okviru koje, ako kupite par ZEISS SmartLife progresivnih lećamožete na poklon dobiti par AdaptiveSun leća.

Predstavljanje različitih ZEISS naočalnih leća; FOTO: Ivica Benić/SiB.hr

Sve u svemu, možemo zaključiti kako je iskustvo prolaska kroz analizu vida u navedenom centru uistinu bilo detaljno i profesionalno te sam na individualnoj razini saznala mnogo korisnih informacija o svojemu vidu. Na svu sreću, još uvijek nemam problema s vidom, no da sam trebala naručiti naočale, što predstavlja završni korak, čekale bi me na istom mjestu kroz sedam radnih dana. Ipak, iako još ne trebam dioptrijske naočale, širokoj ponudi sunčanih naočala nemoguće je odoljeti.

Isti proces najdetaljnije analize vida možete i vi proći u ZEISS Vision Expertu dolaskom na adresu Ulica Hrvatske Republike 43, Osijek, pozivom na broj telefona 031 242 300 te slanjem upita na e-mail adresu osijek@zvc.hr.

Mirela Belaj

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari