Promo

Keindl Sport savjetuje

Kako ispravno odabrati gume za svoj bicikl?

Kako ispravno odabrati gume za svoj bicikl?

Odabir najboljih guma za vaš stil vožnje svodi se na pronalaženje uzorka gaznog sloja koji vam odgovara

Baš kao što biste zamijenili dotrajale tenisice za trčanje, sezonski mijenjate gume na autu i sl., isto biste trebali učiniti i s gumama na biciklu kada za to dođe vrijeme. Također, kao što kada kupujete cipele želite biti sigurni da vam odgovaraju, tako se želite uvjeriti i za gume da pravilno pristaju, ili biste možda željeli poboljšati brzinu, izdržljivost ili ukupne performanse.

Naime, cilj ovog članka je da vam pomogne kako da primijetite kada je vrijeme za promjenu guma, kako odrediti koju veličinu gume za bicikl kupiti i na koje karakteristike treba obratiti pažnju prilikom kupovine zamjenskih guma.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Situacije koje slijede samo su neke od onih koje vam daju do znanja da je vrijeme za mijenjanje guma na vašem biciklu:

  • Vaši su rubovi srednjeg sloja koji je u glavnom doticaju s tlom očito istrošeni i imate veliki broj ravnih površina.
  • Upravljivost vašeg bicikla se znatno pogoršala.
  • Srednji sloj na vašim gumama izgleda zaobljen ili nepravilan.
  • Guma na stranama počinje se lomiti ili ljuštiti.
  • Lamele – sićušni otvori u gumama koji pomažu poboljšati vuču na mokrim površinama – nestaju.
  • Postoji nekoliko malih pukotina koje mogu (ili ne moraju) sadržavati komadiće stakla, koje mogu pronaći put u gumu i uzrokovati pucanje gume.

Kako odabrati najbolje gume za bicikl?

Odabir najboljih guma za vaš stil vožnje svodi se na pronalaženje uzorka gaznog sloja koji vam odgovara. Na primjer, gazna površina guma za brdske bicikle sastoji se od raznih oblika ispupčenja na njoj.

Namjena (optimalna uporaba) gume je koristan pokazatelj kako što ispravnije ju tražiti i na kraju odabrati da idealno odgovara vašem biciklu. Ako ste u nedoumici, obratite se lokalnoj trgovini biciklima. Mi smo se konkretno posavjetovali s Keindl Sportom koji osim što nudi šaroliku ponudu u trgovinama, dostupan vam je za sve informacije i komunikaciju putem svoje online trgovine. U nastavku slijedi podjela guma prema njihovoj namjeni.

Gume za brdski bicikl s ispupčenjima:

  • Za glatke, suhe staze najbolje su gume s usko raspoređenim ispupčenjima.
  • Široko raspoređena ispupčenja poboljšavaju upravljanje na blatnjavim terenima.
  • Siping (uzorak malih proreza) poboljšava prianjanje na teškim terenima kao što su korijenje i šljunak.
  • Mala, pravilno postavljena ispupčenja pomažu pri skretanju u zavojima.

Vrste guma za cestovne bicikle:

  • Slick biciklističke gume imaju jedva vidljiv uzorak gaznoga sloja za neograničenu brzinu okretaja na ravnim površinama kao što je asfalt.
  • Polu-slick gume za bicikle su dizajnirane za uglavnom glatke terene i vožnju izvan ceste. Uključuju glatku jezgru za brzo kotrljanje i agresivna bočna gazišta za pomoć u zavojima.
  • Gume s invertiranim gaznim slojem dizajnirane su za vožnju po gruboj površini, one pružaju ravnotežu brzini okretaja na glatkom terenu i prianjanje na manje glatkim.
  • Smjer gaznoga sloja – većina uzoraka ima određeno usmjerenje pa treba pripaziti kod postavljanja jer mogu se postaviti unatrag i loše funkcionirati. Međutim, informacije o smjeru bit će na bočnoj stijenci gume, stoga provjerite prije nego što montirate bilo koju gumu.
  • Gazni sloj guma prednjih i stražnjih kotača – stražnje i prednje gume se znaju razlikovati pa provjerite da ili jedne odgovaraju za oba položaja ili odaberite ispravne za svaki položaj.

Sve ovo savjete i specifikacije možete pronaći na Keindl Sportu, budući da se njihove gume mogu pretraživati prema tipu, promjeru kotača, brendu, namjeni, ali i cjenovnom rasponu. Služeći se ovim detaljnim filterima možete si svoju pretragu suziti na minimum prema vašim željama i potrebama. Također, osoblje Keindl Sporta uvijek vam je na raspolaganju putem ispisanih kontakata, ali i  online formulare u kojem možete iznijeti svoja pitanja i dobiti odgovor vrlo brzo.


Izdvojeno

Reci što misliš!