IT tvrtke i FOI stvorili informatički sjever Hrvatske

Sinergija FOI-ja i IT tvrtki od sjevera napravili informatičko središte Hrvatske

Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu već dugi niz godina tijesno surađuje sa brojnim informatičkim tvrtkama te su sjever Hrvatske pretvorili u informatički centar Hrvatske

Fakultet organizacije i informatike (FOI) već više od 55 godina stvara nove prilike za svoje studente, akademsku, poslovnu i društvenu zajednicu u kojoj djeluje.

Kao sastavnica Sveučilišta u Zagrebu s pozicijom u gradu Varaždinu, FOI je zasigurno jedan od vodećih generatora znanja i vještina stvarajući deficitaran informatički kadar koji dovodi do novih velikih investicija IT tvrtki u sjever Hrvatske.  

‘Sinergija akademske zajednice i gospodstva za razvoj društva’

Producirajući uspješan kadar, FOI je pridonio da se u gradu Varaždinu, odnosno na SZ Hrvatske razviju brojne uspješne IT tvrtke koje svoje poslovanje temelje na poduzetničkim inicijativama, informacijsko-komunikacijskoj tehnologiji i digitalnoj transformaciji.

“FOI je kontinuirano kroz godine, prateći razvojne i tehnološke trendove te potrebe tržišta rada, stvarao svoju prepoznatljivost i kompetitivnu prednost povezujući se sa poduzećima, jer je jedino sinergija akademske i poslovne zajednice garancija razvoja kao i poslovnog uspjeha i jedne i druge strane. Rezultat takvog sinergijskog djelovanja nije izostao i danas Varaždinska županija spada u sam vrh informatičke Hrvatske nakon Grada Zagreba i Zagrebačke županije”, ističe dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.    

FOI ima sve snažniji utjecaj na razvoj IT sektora u našoj regiji i šire, a suradnja s poslodavcima je sve intenzivnija. U IT djelatnosti na području županije djeluje više od 200 prihodovnih tvrtki. U ovoj godini pokrenute su velike investicije tvrtke CRATIS kao i tvrtke NTH Mobile u gradu Varaždinu, a na njihovu odluku da usmjere svoje investicije i daljnji razvoj upravo u Varaždin utjecala je suradnja s Fakultetom organizacije i informatike.

Od ostalih većih IT tvrtki koje djeluju u Varaždinu i u većoj mjeri zapošljavaju FOI-jeve studente informatičkih i ekonomskih studija, izdvajaju se Mobilisis, Ecx.io.crotia, Emil Frey Digital, CRATIS, Arbonu, IGEA, Upchain i Evolva. Sa svim navedenim tvrtkama FOI ima intenzivnu i kontinuiranu suradnju.

FOI jedan od razloga ulaganja u Varaždin

Goran Kanižaj direktor dugogodišnjeg partnerskog poduzeća FOI-ja Mobilisis, ističe kako je cilj cijelog niza zajedničkih aktivnosti i projekata s FOI-jem upravo podizanje obrazovanja studenata na najvišu moguću razinu prenoseći im praktična znanja i iskustva kako bi završetkom studija mogli zaposliti čim kvalitetniji kadar FOI-ja spreman za konkretne zadatke i poslove. Studente FOI-ja nakon završetka studija želimo zadržati u Varaždinu u Mobilisisu jer su se pokazali kao kvalitetan kadar u širokom spektru poslova od developmenta do prodaje.

Matija Grabar, direktor CRATIS-a, kreće u izgradnju data centra u Varaždinu vrijednog u prvoj fazi 10 milijuna eura koji će zadovoljavati Tier 3 standarde na zemljištu od 12000 m2.

“Jedan od razloga zašto baš investiramo u Varaždin je da izvan Zagrebačke županije ne postoji dobro povezan i veći nezavisni podatkovni centar. Uz izrazito dobru optičku i prometnu povezanost, stratešku poziciju u smislu sjeverozapadnih vrata Hrvatske, Cratis pronalazi u Varaždinu koji će postati idealna sekundarna lokacija u drugoj potresnoj zoni koja udovoljava sve potrebne kriterije. Jedan od razloga zašto Varaždin je sigurno FOI koji je ujedno i moj fakultet i obrazuje nama vrijedan kadar kojeg zapošljavamo”, ističe Matija Grabar te naglašava da je velika prednost FOI-jevaca je da imaju zavidno informatičko znanje, ali i znanje iz poslovanja, te ih upravo to čini konkurentnijima na tržištu i kvalitetnijim kadrom u startu.

Atraktivna lokacija u Varaždinu, kao i Fakultet organizacije i informatike, dva su glavna razloga za najnoviju investiciju tvrtke NTH Mobile, trenutno najprihodovnije IT tvrtke na području grada Varaždina i županije.

“Bitno nam je imati kvalitetno obrazovani stručni kadar, a studente FOI-ja zapošljavamo već dugi niz godina. Studenti FOI-ja zapravo čine većinu naših zaposlenika u Hrvatskoj, te bi bez njih zaista bilo teško zamisliti naš uspjeh u Hrvatskoj”, kaže vlasnik NTH Mobile Zvonko Ljutić. Tvrtka ima sjedište u Švicarskoj, a unatoč činjenici da posluju diljem Srednje i Jugoistočne Europe, te u Osijeku, i u Zagrebu, naglašava veliku i ključnu važnost Varaždina.

Također FOI je suvlasnik i partner Tehnološkog parka Varaždin u kojem start-upove u velikoj mjeri pokreću upravo FOI-jevi studenti. Karlo Kukec, direktor Tehnološkog parka Varaždin ističe kako unutar TPV djeluje 50 tvrtki s preko 250 zaposlenih. Zajedno s preko 100 tvrtki koje su završile proces inkubacije u proteklih 15 godina, one čine njegovu najvažniju i najvjredniju komponentu – IT zajednicu koja međusobno dijeli znanje, ideje i kontakte. Velika većina osnivača, ali i zaposlenika tih tvrtki stručnjaci su koji su završili studij FOI-ja. Tvrtke članice Tehnološkog parka sustavno zapošljavaju studente FOI-ja već u ranim godinama studija. Na taj način intenzivno sazrijeva poduzetnička kultura unutar koje mnogi od tih studenata i sami postaju osnivači vlastitih startup tvrtki.

Suradnja s tvrkama i u razvoju studijskih programa

FOI u suradnji s tvrtkama partnerima kontinuirano radi na unaprjeđenju svih svojih studijskih programa. Prateći trendove, ali i suvremeno tržište rada uvedeni su novi moduli i povećana je izbornost predmeta upravo prema preporukama poslodavaca.

Na informatičkom sveučilišnom studijskom programu Informacijski i poslovni sustavi napravljen je iskorak u područja kao što su Razvoj programskih sustava, Umjetna inteligencija u poslovanju, Umreženi sustavi i računalne igre te Analiza i dizajn poslovnih sustava. Time je FOI ušao u nova, inovativna i interdisciplinarna područja, a sve u skladu s potrebama IT tržišta i poduzeća koja su kontinuirano partneri u procesu razvoja i izvođenja studijskih programa.

Uskoro studente očekuje i revidirani stručni studij koji interdisciplinarnim pristupom, kombinirajući informacijske tehnologije i digitalno poslovanje se izvodi u Varaždinu, Sisku, Križevcima i Zaboku.

“Stručni studij razvijamo u dva smjera. Razvoj aplikacija i Informatička podrška poslovanju, kako bismo studentima omogućili razvoj u njemu željenom području. Učenje temeljeno na radu, kao i učenje temeljeno na rješavanju problema s naglaskom na razvoj kritičkog mišljenja studenata i sposobnost rješavanja konkretnih problema važni su u izvođenju studijskih programa na Fakultetu organizacije i informatike. U našu nastavu uključen je veliki broj stručnjaka iz prakse, koji kroz intenzivne programe inkorporirane u nastavni proces prenose svoja znanja i iskustva našim studentima. Noviteti u studijskim programima, primjena inovativnih metoda poučavanja i kontinuirani razvoj čini FOI poželjnim fakultetom, odnosno prvom stepenicom prema uspješnoj poslovnoj karijeri”, zaključila je dekanica fakulteta prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari