traži se najbolji barista regije

Vinkovčanin Dragan Hraško prošao u finale Franck barističkog natjecanja

Finale će se održati u Zagrebu uoči Međunarodnog dana kave 1. listopada, a tri najbolja barista osvajaju stručnu edukaciju i certificiranje u ukupnoj vrijednosti većoj od 70.000 kn u Specialty Coffee Association (SCA) Premier Campusu u Matuljima

Deset natjecatelja jučer je na kvalifikacijskom natjecanju za
najboljeg baristu u organizaciji Francka, održanom u zagrebačkom
caffe baru Club
Roko
, imalo priliku pokazati svoje vještine i umijeće u
pripremi vrhunskog espressa i ostalih napitaka od kave.

Prvo mjesto osvojio je Marko Podbrežićki
iz Zagreba (Mala
Kavana
) koji je pokazao visoku
razinu znanja i kreativnosti te se tako plasirao u finale Franck
Barista Contest koje će se održati na jesen, također u Zagrebu.
Za veliko finale kvalificirali su se i Mihael
Fintić
(caffe bar
Verdi)
i Jelena Dukić (caffe
bar Palermo
, Lučko), također iz
Zagreba
te Dragan Hraško iz Vinkovaca
(Gymnasium
Caffe&Lounge bar
). Finalisti
imaju priliku osvojiti titulu najboljeg bariste u regiji, a tri
najbolja i vrijednu glavnu nagradu – stručnu edukaciju i
certificiranje u SCA Premier
Campusu u Matuljima
, jedinom SCA certificiranom centru u
ovome dijelu Europe.

Kava me oduvijek fascinirala, a majstorska priprema kave
daje puni značaj njezinom originalnom okusu i mirisu. Svaki
espresso ili bilo koji drugi napitak od kave nastojim dovesti do
savršenstva i tako gostima ponuditi pravi doživljaj kompleksnosti
i bogatstva okusa koje pruža. To su vjerovatno prepoznali i suci
na ovom natjecanju, koji su mi omogućili pobjedu i plasiranje u
veliko finale kojem se iznimno veselim”,
istaknuo je
Marko Podbrežićki.

>> U Zagrebu održane kvalifikacije za četvrtu sezonu Franck regionalnog barističkog natjecanja

U kvalifikacijskom natjecanju koje se provodi prema pravilima
Specialty Coffee Association
(SCA) testirala se vještina i umijeće natjecatelja u pripremi po
jednog espressa i cappuccina u roku od osam minuta. Ocjenjivao se
okus svakog pojedinog napitka i stil rada, vizualno
predstavljanje napitaka, tehničko znanje i vještina rada s
espresso aparatom i mlincem, osobna prezentacija i prezentacija
napitka, kao i čistoća radne površine na početku i kraju izvedbe.

Zanimanje barista danas postaje sve popularnije, a Franck ovakvim
projektima nastoji sustavno podizati ljestvicu u kvaliteti
espressa i ostalih napitaka od kave i čaja. Organizacijom
natjecanja ove vrste ujedno jača svoje HoReCa poslovanje u regiji
te konobarima iz cijele regije omogućava stjecanje znanja i
vještina ključnih za uspješnu karijeru i profiliranje u
zanimljivom svijetu kave.

Prvo kvalifikacijsko natjecanje ove sezone održano je u Šibeniku,
a nakon Zagreba, kvalifikacije slijede i u Lovranu 16. srpnja.
Veliko finale Franck Barista Contest 2020. planirano je za 1.
listopada uoči Međunarodnog dana kave u Zagrebu gdje će se
finalisti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Sjeverne
Makedonije, naravno, ako epidemiološka situacija bude dopuštala,
boriti za titulu najboljeg regionalnog bariste. U natjecanju i
ove godine sudjeluje 50-ak barista odabranih iz gotovo 15.000
ugostiteljskih objekata u regiji s kojima Franck surađuje.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari