FOTO: Postojili se vukovarski dragovoljci iz Đakova

U noći, prije dvadeset godina na jučerašnji dan, 46 đakovačkih dragovoljaca krenulo je u obranu Vukovara. Jučer, na postrojavanju ispred đakovačke katedrale, bilo ih je 15 manje. Njih 15, kazao je Ivan Ćurić, zapovjednik bojne u Vukovaru, život su dali za slobodnu Hrvatsku.

“Autobusom smo došli do Bogdanovaca, a onda pješke kroz kukuruze do Vukovara. Od cijele naše postrojbe samo dvojica boraca nisu bila ranjena, svi drugi jesu, a njih je 16 završilo u logoru. Neki su uspjeli izići u proboju, neki su poginuli”, kazao je Ćurić, te dodao kako bi i sada, nakon dva desetljeća, svi ponovno stali na branik domovine.

“Ponovno bi učinili isto! Naraštaji Hrvata sanjali su svoju državu, već 700 godina. Mi smo bili ti koji smo imali čast stvoriti je”, rekao je Ćurić.

Dragovoljci su jučer položili vijence i kod spomenika poginulim braniteljima, a kasnije se uputili u Vukovar položiti vijence na Centralom groblju i Ovčari, kamo ih je ispratio i đakovački gradonačelnik Zoran Vinković.

“Nikada nitko ne smije reći da je ono što su činili hrvatski vojnici ratni zločin. Oni su branili Hrvatsku, njezinu neovisnost. Pred svima nama koji živimo u Hrvatskoj je jedan novi rat, rat za bolji život. Borba za svaku obitelj, svako radno mjesto i u njoj se ne trebamo dijeliti ni na lijeve, desne, centar, zelene, crvene, crne. Svi moramo dati jednak doprinos u toj borbi”, poručio je Vinković.

U katedrali su se dragovoljci zajedno sa župnikom Tomislavom Ćorlukom pomolili za svoje obitelji i poginule branitelje.

Tekst i foto: Maja Muškić (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari