FOTO: Cvjetna umjetnička djela u Osijeku za Zlatni cvijet

U tijeku su završne pripreme za doček međunarodne komisije Entente Florale Europe, a cvijeće koje su zasadili vrijedni djelatnici RJ "Zelenilo" tijekom svibnja ovih dana dolazi u puni cvat.

U tijeku su završne pripreme za doček međunarodne komisije Entente Florale Europe, a cvijeće koje su zasadili vrijedni djelatnici RJ “Zelenilo” tijekom svibnja ovih dana dolazi u puni cvat.

To najbolje oslikavaju dvije identične kružne cvjetne gredice u perivoju kralja Petra Krešimira IV s motivom Zlatnog cvijeta Europe.

Obje su u znaku prepoznatljivog žutog cvijeta na plavoj podlozi, koja bojama neodoljivo podsjeća na logo Entente Florale Europe, a zapravo je motiv lepoglavske čipke, zaštićene od strane UNESCO-a kao nematerijalna baština Hrvatske.

Ove velike i bogate kružne cvjetne gredice su tematski inženjerski rad rukovoditelja RJ Zelenilo, Stjepana Gieslera, koji vodi računa da se 2 puta godišnje izmjenjuje sadni materijal po unaprijed izrađenim projektima.

Pored ovoga, tu su, također tematski zasađene, cvjetne gredice ispred doma HV-a (u parku kralja Držislava) koje predstavljaju motiv violinskog ključa.

Vrste cvijeća zasađene u proljetnoj sadnji po cijelom gradu su: petunije (Petunia xhybrida), kadifice niske (Tagetes erecta), plave zvjezdice (Ageratum houstonianum), cinerarije (Senecio cineraria), kane (Canna indica), kadifice krupnog cvijeta (Tagetes patula), ipomea (Ipomea batatas), begonije (Begonia semperflorens), mišji repak ljubičasti (Pennisetum rubrum), dalija (Dahlia xhybrida), ukrasna kopriva (Coleus blumei). Riječ je o 58.000 cvjetnih sadnica na 2.320 m2. Isto toliko bit će zasađeno i na jesen.

Postavljeno je 38 visećih cvjetnih žardinjera na šetalištu kardinala Franje Šepera, te 9 cvjetnih piramida na istaknutim mjestima rute obilaska međunarodne komisije za Zlatni cvijet.

Svih 120 klupa na promenadi je obnovljeno i dotjerano, a postavljno je i 20-ak novih parkovskih koševa na šetalištu kardinala Franje Šepera.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari