Hit su trešnje, jagode i tikvice

Gdje su lubenice? Tržnica bez omiljenog voća, ali s receptom koji oduševljava

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Omiljene trešnje na osječkoj tržnici ipak nisu “istisnule“ jagode kojih ima na svakom koraku. Cijena im je od tri i pol do četiri eura za kilogram

Iako smo na pragu lipnja, na osječkoj tržnici mnogima omiljenog sezonskog voća – lubenice – nema niti za lijek! Kako doznajemo od prodavača, u ponudi su tek na dva mjesta, no čini se da četvrtak nije bio dan za dolazak na glavnu tržnicu.

Dodajmo i to da je slatku (ili manje slatku) lubenicu moguće pronaći u trgovačkim centrima. U dvama je danas akcija – od 0,85 do 0,95 eura po kilogramu, stoga valja prelistati kataloge i vidjeti gdje su u ponudi.
Zato su na tržnici trenutno trešnje pravi hit i cijena im je nešto niža nego protekli tjedan. Moguće ih je pronaći za sedam, odnosno za osam kuna po kilogramu.

“Slatke su i sočne i drago nam je da ih uopće ima, s obzirom na vrijeme kakvo nas je pogodilo nedavno“, ispričala nam je prodavačica voća na tržnici. Međutim, čini se da ni omiljene trešnje ipak nisu “istisnule“ jagode kojih ima na svakom koraku. Cijena im je od tri i pol do četiri eura za kilogram.

Povoljne tikvice svih vrsta

Inače, kao i obično u ovo doba godine, tržnica je šarena i mirisna, a jedno od povrća koje je vrlo traženo su tikvice i to svih vrsta. Cijena im je tri do četiri eura za kilogram.

Marija Mihelić/SiB.hr

Nismo odoljeli pa smo i mi kupili tri komada, točnije kilogram, kako bismo pripremili nesvakidašnje jelo – tortu od tikvica. Osim njih, potrebno je šest jaja, šest žlica brašna, sjeckani peršin te za nadjev oko 600 grama kiselog vrhnja.

Slana torta od tikvica

U odvojene posude izribamo po jednu veliku očišćenu tikvicu, posolimo i ostavimo da puste vodu. U zasebnu posudu umutimo tri jaja, dodamo tikvice i tri žlice brašna te sjeckani peršin. Ako je rijetko, može se dodati i još brašna.

Lim za pečenje obložimo papirom za pečenje bez ulja, poravnamo da bude iste debljine te pečemo 20 minuta na oko 180 stupnjeva. Nakon što se ispeče prva, isto ponovimo s drugom korom.
Nadjev, osim kiseloga vrhnja može biti i običan sir s jogurtom, a po želji se može dodati i bijeli luk i malo mljevene crvene paprike. Dobar vam tek uz ovo jednostavno, a vrlo ukusno i zasitno jelo!

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest