U Zagrebu 15. lipnja 2015. na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu održava se 2. nacionalno studentsko natjecanje u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda. Nakon 5 mjeseci napornog rada, studentice Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prijavile su se s novim eko-inovativnim prehrambenim proizvodima Shake2make i predstavljaju naše sveučilište.
Hrvatski tim predstavio se na prošlogodišnjem natjecanju
ECOTROPHELIA EUROPE, koje je održano 19. i 20. listopada 2014.
godine u Parizu, a sada će sudjelovati na 2. nacionalnom
natjecanju timova sastavljenih od studenata preddiplomskih,
diplomskih i doktorskih studija Sveučilišta u Republici Hrvatskoj
u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda ECOTROPHELIA
HRVATSKA 2015. Natjecanje organizira Hrvatsko društvo
prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista (HDPBN), u
suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) i
Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom (PBF).
Samo natjecanje je pokrenuto u Francuskoj gdje se održava već 15
godina, a poslijednjih 6 godina organizira se i europsko
natjecanje na kojem se natječu najbolji timovi iz različitih
europskih država. Cilj natjecanja je poticanje studentske
inovativnosti i kreativnosti, stvaranje novih eko inovativnih
proizvoda temeljenih na studentskim idejama te njihov plasman i
promocija na nacionalnom i europskom tržištu. Natjecanje
podrazumijeva pripremu i prezentaciju prehrambenog
proizvoda.
Studenski timovi prezentirat će pred Stručnim povjerenstvom svoje
proizvode, a pobjednički tim će predstavljati Hrvatsku na
europskoj smotri ECOTROPHELIA EUROPE 2015 u Milanu, 4.- 6.
listopada 2015. u sklopu sajma EXPO.
Osječki tim sudjeluje sa dvije linije svoga eko-inovativnog
prehrambenog proizvoda naziva Shake2make Fit i Shake2make
Natural, koji su zapravo voćno-povrtni instant napitci. Članovi
tima su studentice Iva Čobanković, Vedrana Krešić, Iva
Kušurin i Nikolina Pavić, asistentica/znanstveni novak
na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek te Ana
Čobanković, studentica i demonstratorica Ekonomskog
fakulteta u Osijeku. Navedeni tim ima podršku
Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, na kojem se provodi
razvoj predmetnog proizvoda, uz mentorsku pomoć izv.
prof. dr. sc. Darka Velića.
Proizvodi Shake2make mogli su se kušati na Sajmu najboljih
studentskih i učeničkih ideja u sklopu Projekta A.C.T.I.V.E. koji
se održao u svibnju ove godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku
i na rekreativnoj Ligi zdravog trčanja koja se također održala u
svibnju.
Ako vas zanimaju dodatne informacije o Shake2make, djevojke
vas pozivaju da ih pronađete na Facebooku, gdje imaju svoju
stranicu te ih možete, citiramo “Lajkajte nas na fejsu! :)”
www.facebook.com/shake2makehr