Lifestyle / Studentski kutak

Na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek

Održana Studentska konferencija projekta „Design and implementation of master degree in palliative care programme“

Održana Studentska konferencija projekta „Design and implementation of master degree in palliative care programme“
Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek

„Cilj projekta je razviti diplomski studijski program usmjeren na stvaranje standardiziranih znanja i vještina pružatelja palijativne skrbi temeljenih na suvremenim znanstvenim spoznajama u skladu s etičkim i integrativnim načelima”

11. i 12. studenoga u prostorima Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek održana je Studentska konferencija projekta „Design and implementation of master degree in palliative care programme“. 

Okupljene studente i nastavnike pozdravili su predstavnici partnerskih institucija, prof. dr. Jasmina Mahmutović, Prodekanica za međunarodnu saradnju Fakulteta zdravstvenih studija, Univerziteta u Sarajevu, Kasandra Musović, mag. med techn., asistentica Fakulteta za zdravstvene vede, Univerza v Mariboru i doc. dr. sc. Štefica Mikšić, prodekanica za suradnju s nastavnim bazama Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek te izrazili zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom projektnih partnera u ostvarivanju zadanih projektnih ciljeva.

Prof. dr. sc. Aleksandar Včev, dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, svečano je otvorio studentsku konferenciju te ukazao na rastuću potrebu stanovništva u Slavoniji i Baranji za uslugama palijativne skrbi koja je prepoznata provedbom ovoga projekta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„S ovog skupa želimo uputiti informaciju kako marljive ekipe iz triju država rade na programu diplomskog studija palijativne skrbi, u nadi kako će naša Đakovačko-osječka nadbiskupija, po uzoru na nadbiskupa Ivana Devčića i riječki Hospicij, osigurati prostore za centar za palijativu u njezinom starom domu za umirovljene svećenike, budući da je otvoren novi dom”, poručio je Včev.

„Cilj projekta je razviti diplomski studijski program usmjeren na stvaranje standardiziranih znanja i vještina pružatelja palijativne skrbi temeljenih na suvremenim znanstvenim spoznajama u skladu s etičkim i integrativnim načelima. Provedba programa doprinijet će povećanju broja stručnjaka kompetentnih skrbiti za palijativne bolesnike i podići svijest o važnosti palijativne skrbi među studentima i općom javnosti radi poboljšanja kvalitete skrbi”, u uvodnom je izlaganju naglasila prof. dr. sc. Martina Smolić, prodekanica za znanost i poslijediplomske studije Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek.

Izv. prof. dr. sc. Robert Lovrić, prof. dr. Jasmina Mahmutović i Kasandra Musović, mag. med. techn., prezentirali su rezultate provedenog istraživanja u kojemu su sudjelovali studenti Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, Fakulteta za zdravstvene vede, Univerza v Mariboru i Fakulteta zdravstvenih studija, Univerziteta u Sarajevu. Sadržaj edukacije o palijativnoj skrbi i skrbi pri kraju života studenti su ocijenili kao „dosta dobar” te ga smatraju jako korisnim. Potrebu za kompetencijama na istom području ocjenjuju kao „jako potrebnima”. Svoju kompetentnost u palijativnoj skrbi i skrbi na kraju života u cjelini većina procjenjuje kao dosta dobrom. Većina studenata je susrela, ali nije skrbila za pacijenta koji je bio na palijativnoj skrbi ili skrbi za kraj života tijekom studija ili pripravničkoga staža. Očekivanja, procjene i samoprocjene studenata će u potpunosti biti implementirane u planiranje i provedbu zajedničkog studijskog programa iz područja palijativne skrbi.

Bivši i sadašnji studenti Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, Fakulteta za zdravstvene vede Univerza v Mariboru i Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu prezentirali su rezultate svojih studentskih istraživanja u sklopu izrade završnih i diplomskih radova iz teme palijativne skrbi, te su iznosili iskustva iz svog profesionalnog iskustva u palijativnoj skrbi.


Izdvojeno

Reci što misliš!