Umjetnost na zidovima

Mural u centru grada oduševljava Osječane, autor otkrio inspiraciju i proces njegova stvaranja

Ivica Benić/SiB.hr

''U radu ćete vidjeti Dravu prikazanu kroz reinterpretaciju Kniferovih meandara, kao i apstraktni element koji simbolizira protok informacija i vremena'', istaknuo je umjetnik

Chez 186, jedan od najpoznatijih domaćih grafiti umjetnika rodom iz Slavonije, autor je novog XXL murala koji je u Osijeku osvanuo prošloga vikenda.

Mural je nastao u suradnji s Iskonom koji je umjetniku dao slobodu u kreativnoj razradi i realizaciji zajedničkog poklona Osječanima i Osječankama. Osim toga, uljepšao je parkiralište i pješačke prolaze tik uz osječki Trg slobode, a otkriven je tijekom Iskon city takeovera kojime je ovaj telekom operater proslavio najbolju ponudu interneta i TV-a za grad na Dravi.

Uspjeli smo uloviti Cheza i porazgovarati o njegovom radu, grafitima kao karijeri i daljnjim planovima.

Kako ste se, kada i zašto odlučili na bavljenje grafiti umjetnošću?

U grafiti svijetu sam preko 25 godina. Krenuo sam crtati kasnih 90-ih, inspiriran svime onime što sam viđao oko sebe. Istraživanje je preraslo u hobi, a hobi u posao.

Umjetnik Chez 186 pokraj svog murala u Osijeku; FOTO: Borna Jakšić/PIXSELL

Odakle ime Chez 186?

Ime nema neko posebno značenje. Došao sam do te kombinacije slova u posve ranim fazama upoznavanja s grafiti svijetom. Brojke koje sam kasnije dodao imaju privatno značenje i realni su dodatak nečemu izmišljenome.

Kako biste opisali svoj umjetnički stil u nekoliko rečenica?

Imam netipični pristup – lomim granice unutar klasičnih grafiti pravila. Moj je stil poprilično apstraktan i često pokušavam sukobljavati elemente koji se u grafiti svijetu možda ne bi trebali povezivati. Dosta eksperimentiram i s različitim kombinacijama boja.

Mural u Zagrebu koji su izradili umjetnici Chez 186 i Lonac; FOTO: Robert Anić/PIXSELL

Koja priča stoji iza rada na parkiralištu uz Trg slobode kojega ste otkrili tijekom Iskon city takeovera?

Kao dio kolektiva Graffiti na gradele te u suradnji s Iskonom, dobio sam priliku oslikati autorski mural na velikoj i predivnoj fasadi stambene zgrade u centru Osijeka. Uistinu sam uživao u procesu osmišljavanja i realizacije toga rada. Riječ je o muralu jednim dijelom inspiriranim i radovima Osječanina Julija Knifera s obzirom na to da se ove godine obilježava 100. obljetnica njegova rođenja. U radu ćete vidjeti Dravu prikazanu kroz reinterpretaciju Kniferovih meandara, kao i apstraktni element koji simbolizira protok informacija i vremena. >> U središtu Osijeka osvanuo mural Juliju Kniferu

Gdje još možemo vidjeti Vaše radove?

Moji su radovi diljem Hrvatske, Europe i svijeta. Dobar dio svijeta koji sam proputovao uvijek je bio vezan uz grafite i umjetnost, tako da su i moji radovi ostali zaista posvuda.

Koje lokacije preferirate?

Osim sa stilovima, volim eksperimentirati i s površinama na kojima radim. Bilo da je riječ o izrazito frekventnim ili zabačenijim mjestima, svaka lokacija ima svoju priču koju želim ispoštovati i uzeti je maksimalno u obzir. Jako volim ostvarivati interakciju s građanima na atraktivnim lokacijama poput ove u Osijeku, a na kojima rad utječe na lokalnu zajednicu i prolaznike. Isto tako, volim istraživati i skučena mjesta na kojima postoji mogućnost da rad neće vidjeti gotovo nitko.

Smatrate li kako umjetna inteligencija danas sve više preuzima umjetnost i na koje načine?

Umjetna inteligencija može napraviti impresivne radove te jako skraćuje određene procese, no ako preuzme primat u umjetnosti i stvaralaštvu (za što ne mislim da nije održivo ako se u nekom trenutku i dogodi), ljudski rad i rad ljudskog uma, odnosno ruke bit će još cjenjeniji. Zanimljivo mi je sve što se događa na području razvoja umjetne inteligencije, ali ne smatram da ona u procesu stvaranja može zamijeniti mene, kao ni bilo kojeg drugog umjetnika u bilo kojem području djelovanja.

Mural ”Sunday Havoc” na zidu dvorišta Studentskog centra u Zagrebu; FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Koja je iduća stanica nakon Iskon city takeovera?

S toplijim vremenom stiže i naša full sezona. Sa svojim kolektivom Graffiti na gradele imam dogovoren niz projekata na otvorenome, pa ćete me uskoro moći vidjeti na lokacijama diljem Hrvatske.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari