čarobna shhhuma

Provjerili smo zašto je mnogima Advent u Velikoj najljepši u Slavoniji

Ivica Galović/PIXSELL

Prodavači nam govore kako na Advent dolaze pripadnici svih generacija i iz svih mjesta u Hrvatskoj, pa tako i iz Osijeka, a najmanje je upravo Požežana

Raskošni Advent u Shhhumi u Velikoj već treću godinu zaredom oduševljava posjetitelje iz cijele Slavonije i Baranje, ali i šire. Njegova bogata ponuda iz sezone u sezonu privlači goste da dođu posjetiti Veliku čak i iz ostalih hrvatskih gradova poput Zagreba, Splita i Rijeke, posebice kada je u pitanju koncert nekog popularnog izvođača.

Prošle je godine preko 70 tisuća posjetitelja tako imalo priliku, osim u bogatoj gastronomskoj ponudi, uživati u vrhunskom glazbenom programu, mnogim dječjim animacijama i zabavnoj zoni.

Ista je situacija i na Adventu ove sezone. Već na ulazu nalazi se svojevrsni Gameroom s različitim sadržajima za djecu, ali i za odrasle. Također, tamo su još i klizalište te vrtuljak za djecu.

FOTO: PIXSELL/SiB.hr

Za odrasle su pak organizirane brojne glazbene manifestacije poput već održanog koncerta Halida Bešlića, dok nas koncerti Miroslava Škore, Lexington banda, Milice Pavlović, Saše MatićaJelene Rozge i ostalih popularnih izvođača tek očekuju. Na malom će dočeku Nove godine pak našu najmlađu, ali i stariju publiku zabavljati Giuliano. Ulaz je inače besplatan, no u vrijeme se održavanja navedenih glazbenih manifestacija naplaćuje.

Ipak, ove se godine najviše posjetitelja očekuje u danima pred Božić. Prodavači nam govore kako na Advent dolaze pripadnici svih generacija i iz svih mjesta u Hrvatskoj, pa tako i iz Osijeka, a najmanje je upravo Požežana.

Uz koncerte, na Adventu u Shhhumi i ove je sezone prisutno više od 20 kućica s prigodnim jelima i pićima. Tako su neki od štandova s gastronomskom ponudom Shhhlatkica, Happy house kokice, Enjingi kuća dobre kapljice, Vina Tandara, Sam u kućici, Kuća Orašara, Čin-čin house, Tri praščića, Vanilla kobasičarnica, Christmas wine house, Kuća kod bake Blaže, Chill’n’grill, Chill’n’drink, Vatrena čarolija, DiMara kod Gange i Kuća malog Slavonca.

FOTO: Facebook/Aquapark Shhhuma

I ovoga se Adventa, kažu OPG-ovci, najviše prodaju fritule, kobasice i kuhano vino. U odnosu na prošlu godinu, cijene se proizvoda nisu previše mijenjale, već su se povisile za svega nekoliko centi radi zaokruživanja iznosa.

Tako se cijena šalice kuhanog vina (crnog ili bijelog) od 0,2 L kreće između 2,50 i tri eura. Kuhani gin, rakija i punč koštaju tri do četiri eura, dok ćete čašu točenog piva od 0,5 L ili onoga u limenci od 0,5 L (između ostaloga, i Osječkog piva koji u svojoj ponudi ima većina štandova) prosječno platiti tri eura.

Vino se prodaje i u bocama, a cijene mu se kreću od 15 do 40 eura, ovisno o vrsti i veličini boce. Štamplicu žestokog alkoholnog pića od 0,03 L poput pelinkovca, votke, rakije, likera, viskija, medice, šljivovice, viljamovke i ostalih popit ćete po prosječnoj cijeni od 2,5 eura.

FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Ista je cijena i boce određenog gaziranog i negaziranog soka od 0,5 L poput mineralne vode, ledenog čaja, cedevite i ostalih. Šalica toplog napitka kao što su vruća čokolada, čaj i kakao prosječno košta dva eura, dok ćete za šalicu kave trebati izdvojiti 1,2 do 1,8 eura.

Fritule su uglavnom tri, iako se na pojedinim štandovima mogu pronaći i za četiri eura. Porcija domaće sarme, pileći medaljoni i burger koštaju pet, kobasica u pecivu četiri do pet, pomfrit četiri, hot dog tri, a palačinke dva eura.

FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Male se kokice pak naplaćuju jedan, a velike 2,50 eura, dok ćete šećernu vunu platiti dva eura. U ponudi se nalaze i božićni kolači u pakiranju od 150 grama po cijeni od tri, dok ćete za njihov kilogram trebati izdvojiti 15 eura.

Za sve one koji žele isprobati nešto novo i nesvakidašnje, među ponešto ”neuobičajenim” jelima ističu se sarma u tortilji i vinogradarski uštipak (ćevap umotan u slaninu sa sirom i tijestom) po cijeni od pet te ljuta kobasica sa sirom po cijeni od četiri eura. Među autentičnim pićima mogu se pronaći božićno pivo sa cimetom po cijeni od tri te kuhani sok od kruške po cijeni od 3,5 eura.

FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

Osim u kućicama, posjetitelji mogu uživati u Restoranu Shhhuma i kafiću Shhhuma Caffe koji su zapravo dio kompleksa Aquaparka. Dok su u kafiću cijene i ponuda napitaka jednake onima na štandovima, iz Restorana Shhhuma govore kako su ih u vrijeme adventa za nekoliko centi poskupili, no vratit će ih kada navedeno razdoblje završi.

>> Advent u čudesnoj šumi jedno je od najčarobnijih mjesta u Slavoniji

Ipak, u spomenutom restoranu moguće je pojesti nešto ”konkretnije” poput bifteka za 20, lungića za 14, pilećih rolica za 11, bečkog i zagrebačkog odreska za osam, ćevapa u lepinji za sedam i različitih vrsta pizza za 7,50 eura. Cijene su pića u navedenom objektu pak jednake onima na adventskim štandovima.

Za one koji žele nešto pokloniti djeci, u Gift shopu blizu ulaza u kompleks mogu pronaći različite igračke i ostale prigodne darove, čije se cijene kreću od tri do 20 eura. Ako pak želite biti što bliže koncertnoj pozornici, za vas je idealna Kućica Bake Mraz koja također nudi bogatu gastronomsku ponudu.

FOTO: Mirela Belaj/SiB.hr

U konačnici, cijena je klizanja u trajanju od 30 minuta jedan euro, dok se klizaljke mogu iznajmiti za dva eura. Djeca se na vrtuljku mogu provozati za dva eura po jednom, odnosno za osam eura po pet žetona.

Na kraju krajeva, samo i da prošećete cijelim kompleksom, već ćete osjetiti čaroliju nadolazećeg blagdanskog razdoblja koje je i ove godine prigodno i nadasve kvalitetno obilježeno u Velikoj. Da je tome tako, dokazuje i činjenica kako je Advent u Shhhumi proglašen najljepšim Adventom u Hrvatskoj u kategoriji općina. >> Je li ovo najbolji Advent u Slavoniji?

Navedeni Advent moći ćete obići sve do Sveta tri kralja, odnosno do 6. siječnja, kada se službeno zatvara. Preostaje nam samo uživati u adventskom razdoblju te barem još jedanput posjetiti nezamjenjivi Advent u Shhhumi, a i pozvati sve vas da istražite sve njegove ljepote te se uvjerite sami u istinitost svega što smo napisali.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari