Sinoć u AMO

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek proslavila 25 godina postojanja

PR

Autorica postava izložbe Marija Adrić Soldo potvrdila je kako su se svi pozvani autori, odnosno bivši nastavnici Škole rado odazvali projektu i rado se prisjetili rada u Školi, što je uvršteno i u Katalog koji je izdan tom prigodom

Sinoć je Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek u Arheološkom muzeju Osijek obilježila 25 godina umjetničkog obrazovanja. Tom prigodom, Škola je priredila izložbu radova nastavnika koji su postavili temelje umjetničkom obrazovanju u Osijeku i podijelili lekcije o likovnosti prvim generacijama u području likovne umjetnosti i dizajna.

Koncept izložbe oblikovan je doslovno i simbolički oko lika i djela pet profesora i jedne profesorice koji su danas umirovljeni djelatnici Škole. Likovi Jelene Bauer, Dinka Županovića, Ratka Žaje, Marka Živkovića, Vladimira PandžićaNenada Lešine, predstavljeni su portretima koje su nacrtali sadašnji učenici škole, dok je njihovo djelo prezentirano jednim umjetničkim radom autora.

”Suprotstavljanje umjetničkih radova i učeničkih portreta navedenih umjetnika predstavlja metaforički dvoboj između prošlosti i sadašnjosti škole. Navedeni profesori bili su zmajevi ŠPUD-a jer su osebujnim karakterom i svojim autoritetom, ponekad i strogošću, poticali i oblikovali mlade ljude usmjerene umjetnosti na jedinstven pedagoški način, ostavljajući iza sebe priče i mitove koji se prenose generacijama”, na otvorenju rekla je doc.dr.sc. Lana Skender, autorica Predgovora.

Predstavnica Županije Svjetlana Rauš istaknula je važnost Škole koja je jedinstvena na ovom području budući da joj gravitiraju učenici svih pet slavonskih županija. 

Autorica postava izložbe Marija Adrić Soldo potvrdila je kako su se svi pozvani autori, odnosno bivši nastavnici Škole rado odazvali projektu i rado se prisjetili rada u Školi, što je uvršteno i u Katalog koji je izdan tom prigodom. Ravnateljica Kristina Kopf otvorila je Izložbu prigodnim riječima o povijesti Škole. 

U glazbenom dijelu programa nastupila je mlada glazbena nada Pava Čorić Ravenščak
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari