Najznačajnija kulinarska manifestacija RH

U Osijeku je održano 15. izdanje Dana hrvatskog kulinarstva

PR

Cilj je manifestacije popularizacija kuharske i slastičarske struke, poticanje izvrsnosti, doprinos stvaranju kvalitetne stručne radne snage, poticanje interesa za deficitarna zanimanja, podizanje kvalitete ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, svekolika afirmacija ugostiteljske struke i promocija kulinarskih majstora te hrvatskih namirnica te jela i pića hrvatske kulinarske baštine

Hrvatski kuharski savez i Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek organizirali su 15. izdanje Dana hrvatskog kulinarstva, najznačajnije manifestacije kulinarske struke u Hrvatskoj, koje do petka, 24. studenoga u Osijeku okuplja stručnjake iz područja kuharstva i slastičarstva s područja RH, ali i šire. Dani Hrvatskog kulinarstva održavaju se u osječkom Gospodarskom centru pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma.

”Jako smo sretni da se ovako nešto po prvi puta događa u Osijeku jer je regionalni centar kompetentnosti krovna organizacija koja potiče popularizaciju deficitarnih strukovnih zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu. Našim učenicima želimo puno sreće u natjecanjima koja će ih pripremiti za buduće tržište rada i povećati njihove kompetencije. Ponosni smo na činjenicu što u natjecanju sudjeluju 23 srednje strukovne škole”, naglasila je Jasenka Crnković, zamjenica gradonačelnika Osijeka.

”Čestitam Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek na organizaciji ove manifestacije. Nama u Osječko-baranjskoj županiji važno je da se ovo natjecanje održava upravo u Osijeku gdje imamo pregršt toga za pokazati i uvijek smo imali vrhunske kuhare, konobare, slastičare i uvjeren sam da će naša škola na takav način nastaviti i dalje raditi i proizvoditi vrhunske kadrove”, istaknuo je Josip Miletić, zamjenik župana OBŽ-a.

Cilj je manifestacije popularizacija kuharske i slastičarske struke, poticanje izvrsnosti, doprinos stvaranju kvalitetne stručne radne snage, poticanje interesa za deficitarna zanimanja, podizanje kvalitete ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, svekolika afirmacija ugostiteljske struke i promocija kulinarskih majstora te hrvatskih namirnica te jela i pića hrvatske kulinarske baštine.

Glavni su sadržaji manifestacije 15. Državno prvenstvo kuhara, 10. Državno prvenstvo slastičara, 13. natjecanje učenika Kamelija kup te Bocuse d’Or – Croatia – revijalno natjecanje, a natjecateljski dio popratiti će brojne radionice eminentnih domaćih i stranih stručnjaka te predavanja namijenjena stručnom usavršavanju za sva ugostiteljska zanimanja.

Manifestacija u pet dana trajanja nudi 20 kategorija prilagođenih zaposlenicima svih vrsta objekata i a la carte restorana, hotela, bolnica, dječjih vrtića i sl. Posebna zanimljivost ovoga izdanja nacionalno je kvalifikacijsko kuharsko natjecanje – Bocuse d’ Or Croatia. Najbolji pojedinci natjecanja ulaze u širi izbor članova Hrvatske kuharske reprezentacije koja predstavlja hrvatsko kulinarstvo na najprestižnijim svjetskim kuharskim natjecanjima poput Kulinarske Olimpijade i Svjetskog kulinarskog kupa.

”Drago nam je zbog suradnje s Regionalnim centrom kompetentnosti UTŠO jer ovdje će do petka biti predstavljeno više od 500 različitih vrsta jela, a, naravno, dominiraju jela koja su specifična za Slavoniju i Baranju. Bitno je da svi koji sudjeluju u natjecanjima dobiju povratnu informaciju koja će im koristiti za daljnji napredak i da mogu biti primijećeni od izbornika koji ih može uvrstiti u Hrvatsku kulinarsku reprezentaciju”, napomenuo je Aleksandar Vucković, tajnik Hrvatskog kuharskog saveza.

Suorganizator je ovogodišnje manifestacije Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola iz Osijeka. Natjecanje učenika Kamelija kup ove se godine održava pod pokroviteljstvom regionalnog centra kompetentnosti u okviru EU projekta RCK VirtuOS.

”Ovo je kruna našega rada na projektu VirtuOS jer, kako se bližimo kraju projekta, osmislili smo ovo veliko natjecanje. Mi smo se više koncentrirali na učenički dio u kojemu kuhari, slastičari i po prvi puta konobari pokazuju svoja znanja i vještine. Okupili smo učenike od krajnjeg juga Hrvatske, preko Istre, središnje Hrvatske, pa sve do našeg Istoka. Gledali smo da svaka škola prijavi svoju najbolju ekipu s dva učenika. Pored toga ovdje se odvijaju različita predavanja i edukacije”, zaključio je Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek u okviru EU projekta – UP.03.3.1.05.0006 VirtuOS  – uspostava regionalnog centra kompetentnosti, kao i kampanje promocije strukovnih zanimanja #BudiVirtuOS preuzela je ulogu promicatelja strukovnog obrazovanja, inicijatora upisa zanimanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, predvodnika i donositelja promjena opće percepcije u svrhu podizanja i promocije kvalitete ugostiteljsko-turističkih usluga te cjelokupnog sustava obrazovanja u redovnoj i praktičnoj nastavi s ciljem kreiranja kompetentnog kadra, spremnog za tržište rada te rasta kvalitete usluga i podizanja radnih uvjeta u okruženjima budućih poslodavaca.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari