Riječna riba u modernom ruhu

Osijek Gourmet: Devet osječkih restorana još ovoga tjedna nude najbolje od riječne ribe po promotivnoj ponudi

Mario Đurkić

Tjedan riječne ribe održava se u sklopu projekta Osijek Gourmet kojemu je cilj promocija vrhunskih slavonskih proizvoda kao potencijala razvoja gourmet turizma grada Osijeka i okolice edukacijama i valorizacijom postojećih autohtonih i tradicionalnih proizvoda

Od 3. do 13. studenoga održava se Tjedan riječne ribe, dio
projekta Osijek Gourmet kojemu je cilj promocija vrhunskih
slavonskih autentičnih jela kreiranih u tradicionalnom i modernom
ruhu.

U Osijeku, koji je prepoznatljiv po svojoj rijeci i bogatoj
kulinarskoj baštini, održava se drugo izdanje projekta Osijek
Gourmet. Ovaj projekt, koji okuplja vrhunske kulinarske
stručnjake, ovoga je puta stavio naglasak na raznolikost jela od
riječne ribe koja su karakteristična za Osijek i njegovu
okolicu. Tjedan riječne ribe održava se sve do 13. studenoga,
pružajući posjetiteljima priliku da istraže autentičnu kulinarsku
baštinu ovog grada.

Jelovnici po promotivnim cijenama mogu se pronaći u devet
renomiranih osječkih restorana: Restoran zimska luka, Restoran
Waldinger, Restoran Projekt 9, Čingi Lingi Čarda, Čarda kod
Baranjca, Restoran kod Javora, Restoran Crna svinja, Restoran
Corner, Lulu fusion bistro u kojima će gosti, putnici namjernici,
moći kušati delicije poput perkelta od soma, čipsa od šarana,
smuđa na različite načine, razne paštete i drugo te sljubiti ih s
vrhunskim vinima koja dolaze iz plodnih vinogradskih područja
Slavonije i Baranje.

U organizaciji Turističke zajednice grada Osijeka, prekjučer u
restoranu Projekt 9, održan je masterclass pod vodstvom
Steve Karapandže, ambasadora ŠKMER-a za Kvarner
i Istru i međunarodnog kuharskog sudca Željka Nevena
Bremeca
, chefa i edukatora, voditelja prve kuharske
Akademije u RH, predsjednika udruge Šefovi kuhinja mediteranskih
i europskih regija, koji su tom prigodom pokazali atraktivnu
pripremu i obradu riječne ribe.

Zvijezda Karapandžina tanjura bio je file soma na podlozi od
basmati riže i poriluka, garnitura od crnog grožđa s umakom od
šafrana i tajnim umakom, a Željko Bremec pripremio je file
tolstolobika marinirana u naranči i ružmarinu s trakicama
marinirana tolstolobika s đumbirom, umakom od soje i
kineskim rezancima.

Nakon dinamičnog masterclassa premijerno je prikazan i promotivni
film proizašao iz projekta Osijek Gourmet, koji kroz kreativan i
vizualan koncept spaja gastronomiju i sport, glavne turističke
adute Osijeka. U jednominutnom filmu prikazana je raznolikost
autentičnih namirnica ovoga područja i njihov utjecaj na
potrošače koji sve više cijene zdravstvene prednosti ovih
namirnica i uključuju je u svoju prehranu te proizvođače koji
osiguravaju koncept farm-to-table (od farme do stola), potičući
vezu između potrošača i proizvođača.

Nakon uvodnog dijela, Željka Balja, poduzetnica
u turizmu održala je kratko izlaganje na temu ”Što je na meniju
trendova u gastronomiji?”. Istaknula je da su prema
TouchBistro Diner Trends Reportu 2023., kvaliteta hrane,
lokacija, usluga, cijena, higijena, atmosfera, family-friendly,
brzina usluge, preporuke i podrška lokalnim proizvođačima ključni
faktori pri izboru restorana.

Za stručnu javnost nastavno je održan i panel na temu ”Riječna
riba, snažan gastro adut turizma kontinentalne Hrvatske”.
Ovogodišnji panelisti bili su Tomica Đukić, chef
restorana vinarije Josić i Hrvatske nogometne reprezentacije,
Saša Breznik, predsjednik uprave PP-a Orahovica
d. o. o., Stevo Karapandža, ambasador ŠKMER-a za
Kvarner i Istru i međunarodni kuharski sudac, Željko Neven
Bremec, chef i edukator, voditelj prve kuharske Akademije u RH,
međunarodni kuharski sudac, predsjednik udruge Šefovi kuhinja
mediteranskih i europskih regija, Željka
Klemenčić
, novinarka, urednica i članica žirija u
kulinarskoj emisiji ”Tri, dva, jedan – kuhaj” i
Domagoj Sever, nagrađivani fotograf, travel
blogger i vlasnik agencije za marketing i promociju Croatia
Nomad.

Razgovor je moderirala Željka Balja koja se sa svojim
sugovornicima dotaknula mnogobrojnih pitanja na temu riječne ribe
i njezina potencijala za razvoj turističke ponude Slavonije i
Baranje.

Okupljeni su zaključili da je na globalnom turističkom tržištu
jedan od glavnih motiva putovanja usmjeren na gastronomiju te da
je slatkovodna riba odličan proteinski obrok koji sadrži
vitamine, minerale te kvalitetne i lako probavljive bjelančevine.

Kuharima je želja suvremenom gastronomijom gostima ponuditi više
od fiš-paprikaša i šarana na rašljama i sličnih tradicionalnih
jela ovoga područja, zato sve više eksperimentiraju s riječnom
ribom kako bi stvorili neobična i privlačna jela. Šaran se na
ovom području konzumira od davnina, a u PP-u Orahovica, najvećem
uzgajivaču i prerađivaču slatkovodne ribe u Hrvatskoj, uzgoj se
temelji na tradiciji staroj više od 100 godina.

Digitalno pretraživanje i recenzije na raznim platformama (Google
recenzije, Trip Advisor, mediji/portali, blogovi, Facebook,
Instagram i dr.) omogućavaju potrošačima da lako pronalaze
restorane koji nude kvalitetna jela s riječnom ribom, dok na
odluku o izboru restorana mlađe generacije utječu i utjecajni
ljudi na internetu.

Možemo zaključiti da je riječna riba postala ključna komponenta
gastronomskih trendova zbog svoje održivosti,
nutritivnih vrijednosti i mogućnosti raznovrsne pripreme. To
je ujedno prilika i za brendiranje Osijeka, ali i cijele
Slavonije i Baranje koja obiluje ovakvom ponudom.

Tjedan riječne ribe održava se u sklopu projekta Osijek Gourmet
kojemu je cilj promocija vrhunskih slavonskih proizvoda kao
potencijala razvoja gourmet turizma grada Osijeka i okolice
edukacijama i valorizacijom postojećih autohtonih i
tradicionalnih proizvoda. Projekt je zamišljen kao
četverogodišnja manifestacija koja će i iduće dvije godine
staviti naglasak na jednu grupu premium slavonskih proizvoda,
kulen i divljač te tako stvoriti zaokruženu gourmet ponudu grada
i regije.

Projekt TZ grada Osijeka podržavaju partneri Hrvatska turistička
zajednica, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Turistička
zajednica Osječko-baranjske županije i Glas Slavonije d. d.

S obzirom na to da se bliži Martinje, blagdan sv. Martina –
zaštitnika vinara i vinograda, organizatori pozivaju na izlet u
ovu pitoresknu regiju, kušanje mnogobrojnih ribljih jela i,
naravno, njihovo sljubljivanje s vrhunskim vinima poznatih
vinogorja u Đakovu, Feričancima te uz samu obalu Dunava, u
Baranji i Erdutu. Sve u svemu, još jedan razlog zašto posjetiti
Osijek u zlatnu jesen kada njegova ljepota dobiva onaj poseban
šarm.

Vidimo se u Osijeku!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari