U okviru projekta VirtuOS

Održano slastičarsko natjecanje i otvorenje Praktikuma i vinograda

PR

Natjecanje ''Zlatni Orion – Sofijina srca'' održano je prigodom 260. obljetnice rođenja Marije Sofije Weber Haibel

Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo i Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola, u sklopu projekta VirtuOS organizirali su slastičarsko natjecanje ”Zlatni Orion – Sofijina srca” u Đakovu i svečano otvorenje Školskog enogastronomskog i agroturističkog praktikuma i školskog vinograda u Trnavi.

Natjecanje ”Zlatni Orion – Sofijina srca” održano je prigodom 260. obljetnice rođenja Marije Sofije Weber Haibel. Rođena je u listopadu 1763. godine, u mjestu Zell im Wiesental u Njemačkoj, a umrla je u Salzburgu, 26. listopada 1846. Od 1806. do 1826. živjela je u Đakovu.

Natjecanju je nazočila najpoznatija hrvatska slastičarka Tea Mamut.

”Sretna sam što sam u Stručnom povjerenstvu i što mogu sudjelovati u ovom revijalnom natjecanju. Danas se izrađuje čokolada, a to je jedna od najtežih grana slastičarstva jer zahtijeva jako precizne pokrete. Premda se čini jednostavan zadatak, napraviti praline, zapravo je zahtjevno. Učenicima koji sudjeluju u natjecanju to je odlično iskustvo, a iskustvo natjecanja nešto je posebno. U svom sam školovanju po završetku jednog od semestara imala praktični rad i dobro se sjećam da je taj trenutak bio ključan u daljnjem radu”, rekla je Tea Mamut.

Ružica Šošić, strukovna nastavnica slastičarstva u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci pak istaknula je kako je ovo natjecanje u izradi pralina svima jedno novo iskustvo jer, kaže, tijekom redovite nastave ne izrađuju praline baš često.

”Iz Vinkovaca dovela sam dva tima s po četiri učenice. Imali smo jako malo vremena za pripremu, ali nadam se da ćemo ostaviti dobar dojam. Što se pak tiče pripreme pralina treba imati kvalitetnu čokoladu koja nije baš dostupna i dosta je skupa. Inače, čokolada je svijet za sebe i poseban je dio slastičarstva, a da bi ušli u taj svijet potrebne su godine rada”, kazala je Ružica Šošić.

Marija Katilović, nastavnica ugostiteljske i prehrambene skupine predmeta u đakovačkoj Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata naglasila je kako je slastičarsko natjecanje revijalno i da je nastalo prije pet godina. Natjecanju je pristupilo ukupno devet timova s po dva natjecatelja. Natjecanje su, priča nam, proširili i na prekograničnu suradnju te su im na natjecanje, osim učenika iz Osijeka, Vinkovaca i Đakova na natjecanje stigle ekipe iz Kiseljaka i Crvenke. 

”Razmišljali smo kako bi bilo lijepo da Đakovo ima jedan lijep gastro suvenir te smo zajedno s učenicima osmislili Haibelove praline. Kroz projekt Regionalnog centra kompetentnosti VirtuOS educirali smo se za izradu čokoladnih pralina, pohađali smo i Akademiju u Belgiji, nakon čega smo osmislili današnje revijalno natjecanje. Glavni nam je cilj povezivanje, osnaživanje znanja nastavnika i učenika i opremanje škole. Baš zato ovo smo slastičarsko natjecanje održali u novoopremljenom kuharskom praktikumu, dok smo prezentaciju organizirali na đakovačkom korzu”, rekla je Marija Katilović.

Pored slastičarskog natjecanja ”Zlatni Orion – Sofijina srca” u Trnavi održano je svečano otvorenje Školskog enogastronomskog i agroturističkog praktikuma i školskog vinograda.

”S obzirom na to da pripadamo Đakovštini koja je nadaleko poznata po vinorodnom kraju, kupili smo posjed sa stogodišnjom kućom od obitelji Marušić iz Trnave te smo zajedno s našim partnerima Regionalnim centrom kompetentnosti Ugostiteljsko-turističkom školom iz Osijeka i našim vlasnikom Osječko-baranjskom županijom krenuli u opremanje i dogradnju. Danas je Agroturistički centar u Trnavi reprezentativan objekt. Prije tri godine podigli smo vinograd koji sada daje sorte frankovke i graševine. Zahvaljujući projektu uredili smo vinski podrum s kušaonom, vinskim laboratorijem te tradicijskim sobama s antiknim namještajem i predmetima. Praktički, riječ je o spoju tradicionalnog i modernog”, napomenuo je Mirko Ćurić, ravnatelj Srednje strukovne škole Antuna Horvata, Đakovo.

Ivan Išasegi, nastavnik stručno-teorijskih predmeta iz Srednje strukovne škole Antuna Horvata danas je glavni enolog u Školskom enogastronomskom i agroturističkom praktikumu u Trnavi. Posebno naglašava kako je ponosan i sretan što imaju najmoderniji aparat OenoFoss koji služi za analizu vina.

”Dovoljno je samo nekoliko kapi staviti u njega i sačekati nekoliko minuta i tada izbaci 15 parametara. Prije se to radilo čak šest dana u aboratorijima da bi se dobila potpuna analitika vina. Ovaj objekt nudi apsolutno sve od samog početka do finalizacije. Vinograd je podignut na pola hektara, od toga je na pola zastupljena graševina, a druga polovica je frankovka. Ove smo godine napravili pokusni nasad jednog reda gdje smo kaštelanski crljenak, inače autohtonu hrvatsku sortu koja se uzgaja u Dalmaciji, cijepili na slavonsku podlogu i ona će nam dati odgovor hoće li se uslijed klimatskih promjena dalmatinske sorte moći uzgajati kod nas”, kazao je Ivan Išasegi.

”Lijepo je danas biti u Trnavi na otvorenju prekrasnog objekta koji će u prvom redu služiti učenicima i nastavnicima Srednje strukovne škole Antuna Horvata. Ovo nije jedina lokacija koju škola koristi za praktičnu nastavu, što je bitno jer tako učenici mogu iz škole izaći na teren, uzeti alat u ruke i raditi na zemlji kako se to nekada radilo, što će zasigurno poboljšati njihovo obrazovanje i da će kada završe školovanje biti dobri radnici i ostati na našoj slavonskoj zemlji”, kazao je Marin Mandarić, gradonačenik Đakova.

”Srednja strukovna škola Antuna Horvata u Đakovu broji gotovo 600 učenika u 33 razredna odjela i ima 21 program za koji se obrazuju. Ovaj novi prostor, Školski enogastronomski i agroturistički praktikum, dat će jednu novu vrijednost cjelokupnom obrazovanju jer će učenici razvijati svoje kompetencije u različitim područjima, od turizma, enologije, poljoprivrede, vinogradarstva i svega drugoga”, naglasila je Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije.

”Želim svima čestitati na ovom projektu. Uvjeren sam u to da će ovaj praktikum dobro služiti učenicima i nastavnicima. Posebno bih istaknuo brojna ulaganja upravo ovdje u Općini Trnava, gdje smo prepoznali i ulaganje u Školski enogastronomski i agroturistički praktikum, ali i čitavu kuriju koja je lijepo uređena i uz 44 hektara zemlje s kojima škola raspolaže uvjeren sam kako će se dobro gospodariti i puno toga dobroga napraviti”, rekao je Josip Miletić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije.

”Regionalni centar kompetentnosti VirtuOS obuhvaća jednu širu regiju gdje smo uspostavili poligone za praktičnu nastavu i vježbe za naše učenike, odrasle polaznike i sve one koji su željni znanja iz područja ugostiteljstva i turizma. Ovo je jedan poseban poligon i kada smo krenuli u taj projekt 2018. godine nismo očekivali da ćemo dobiti ovako reprezentativan prostor, u kojemu danas naši učenici mogu dobiti više znanja o proizvodnji vina. Smatram da će učenici napokon izaći iz učionica i kroz praktičnu nastavu u predivnom okruženju stjecati nova znanja i vještine”, zaključio je Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek u okviru EU projekta – UP.03.3.1.05.0006 VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti, kao i kampanje promocije strukovnih zanimanja #BudiVirtuOS preuzela je ulogu promicatelja strukovnog obrazovanja, inicijatora upisa zanimanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, predvodnika i donositelja promjena opće percepcije u svrhu podizanja i promocije kvalitete ugostiteljsko-turističkih usluga te cjelokupnog sustava obrazovanja u redovnoj i praktičnoj nastavi s ciljem kreiranja kompetentnog kadra, spremnog za tržište rada te rasta kvalitete usluga i podizanja radnih uvjeta u okruženjima budućih poslodavaca.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari